rssНОВИНИ

Головна   next   Новини   next   Ціни

В Україні почали зростати ціни на гриби

Дефіцит і дорожнеча лісових грибів стимулюють попит на фермерський продукт: печериці та гливи. Але виробники не очікують зростання цін більше, ніж на 15-20%, оскільки незабаром на ринку з'явиться товар від фермерів, котрі не вирощували гриби влітку. Більш значне подорожчання очікується в листопаді-грудні, з початком посту і новорічних свят.

"Зазвичай в жовтні місяці спостерігається низька ціна на гриби. Основна причина - поява лісових грибів і вихід на ринок невеликих виробників, які не працюють влітку. Цього року лісових грибів мало і тому всі розраховують на більш високу ціну на фермерський продукт", - розповіли в Національному грибному агентстві UMDIS.

Приміром, білі гриби на ринках Києва зараз продають за цінами від 80-120 грн/кг, у Хмельницькій області оптом лісові гриби відпускають по 60-65 грн/кг. На Львівському Шуварі білі гриби пропонують по 70-100 грн/кг. Ціни удвічі вищі, ніж рік тому зумовила невелика пропозиція: тривала засуха сильно скоротила лісовий "урожай". Тому до радості більшості грибовиробників, конкуренцію печерицям цього року він не складе. Навіть найдорожчий фасований продукт в роздрібних мережах коштує 53-55 грн/кг, а на вагу значно дешевше: по 29-30 грн/кг. Гливи ще дешевші - по 25 грн/кг.

Помітно збідніле за рік населення не поспішає розбирати дари лісів, а налягає на дешевші фермерські печериці. "Лісові гриби нам не конкуренти. Не дуже багато продукту. Попит на печериці дійсно зріс, клієнти дзвонять часто", - розповів ЗМІ фермер-виробник з Сумської області Олександр Ніколаєв.

Після явного провального вересня, початок жовтня вселяє надію у київських виробників. Пожвавлений попит дозволяє піднімати відвантажувальні ціни на печерицю. За словами оптовиків, зібрати потрібний обсяг товарної партії не так просто.

Одні господарства перебувають в очікуванні нового врожаю, в інших він просто закінчився, деякі господарства вирішили почекати кілька днів в надії, що ціна буде ще вищою. Оптовики визнають, що сьогодні вже вони змушені обдзвонювати потенційних постачальників гриба у пошуках товару. Природно, на тлі збільшення попиту, грибні господарства почали піднімати ціни. Ціна відвантаження гриба з ферм зросла з 16-18 грн/кг у вересні до 19,0-20,0 грн/кг в жовтні.

За даними UMDIS, в інших регіонах України більшість грибних господарств відвантажують від 20-24 грн/кг. На оптовому ринку "Столичний" у Києві ціна на гриби коливається в межах 23-26 грн/кг.

Прийдешнє похолодання, а з ним і підвищений попит на печерицю вселяє надію у виробників, що відпускні ціни підвищуватимуться і далі. "Але є питання: як довго це пожвавлення на ринку триватиме? Коли масово піде гриб у фермерів, ціна знову може впасти. Адже зараз багато хто заклав компост. Так, попит виріс, але його може не вистачити на всіх. Влітку просто багато ферм не працювали", - говорить Ніколаєв.

"Влітку закрилося більшість господарств. Продавати печериці по 15-16 грн/кг нікому було невигідно, а спека сильно знизила урожай", - розказав ЗМІ фермер-виробник з Київської області Леонід Мельниченко. За його словами, висока ціна може знову залучити на цей ринок велику кількість виробників і збільшення пропозиції неминуче знизить ціну.

У Національному грибному агентстві кажуть, що попит на гриби залежить від багатьох факторів і носить сезонний характер. "Також, ринок дуже чутливий до впливу політичних впливів. Як приклад - блокада Криму і Придністров'я. Великі мережі, які постачають гриб в Крим, не змогли вивезти його і як результат - їм довелося зупинити закупівлі і повернути гриб в роздріб, що не могло не вплинути на ціну. На сьогодні баланс грибів встановлений і ціна не поспішаючи починає стабілізуватися", - розповіли в UMDIS.

Експерти вважають, що жовтень стане перехідним періодом для формування господарствами цінової політики, а з листопада ціни на гриб традиційно стабілізуються. Одна з причин стабілізації - початок великого посту. А ближче до Нового року ціни досягнуть свого максимуму. Враховуючи, що доходи населення до цього моменту сильно не виростуть, подорожчання може виявитися в межах 20-30%.

13.10.2015
]]>Теги: гриби, в україні, ціни на гриби]]>
]]>Джерело:  ukrapk.com]]>
Рубрики новин
ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії

У вересні-грудні 2016 р Вінницький олійно-жировий

Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС
Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС

У 2015 році ЄС імпортував української с/г продукці

Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів
Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів

У 2016 році Україна імпортувала 3139 комбайнів, що

Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!
Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!

Довгоносики і рапсові скритнохоботники вже при тем

У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)
У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)

З 28 березня по 2 квітня в столиці України проходт

Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%
Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%

Індія в очікуванні рекорду виробництва продовольст

У Великобританії відбулася презентація тракторів "Беларус"
У Великобританії відбулася презентація тракторів

На майданчику найбільшого в Південно-Західній Англ

Птахівництво - важлива галузь АПК Івано-Франківської області
Птахівництво - важлива галузь АПК Івано-Франківської області

В області працює понад двадцять підприємств, які з