rssНОВИНИ

Головна   next   Новини   next   АПК України

АПК: регуляторні підсумки 2014- го року

Почнемо з поганого. 2014 почався і закінчився питанням оподаткування АПК. Все ті ж аргументи, все та ж неясність до останнього дня. Те, що правила гри на основному експортному ринку країни встановлюються за три дні до нового року (причому істотно погіршуються) - більш ніж ненормально.

Отже, ПДВ експортерам зерна повертати не будуть, принаймні, в І кварталі. З 1 січня фіксований сільськогосподарський податок зріс у 20 разів. Крім того, з 1 січня введено імпортне мито на засоби захисту рослин, насіння, мінеральні добрива, сільгосптехніку та запчастини, які вже й так суттєво подорожчали через знецінення гривні.

На даний момент точно невідомо, якою буде фінальна версія закону про трансферне ціноутворення, чи не буде справді запроваджено оподаткування нерухомості, використовуваної для сільгоспвиробництва.

Міністерство аграрної політики цього року вело себе погано. Якщо за підсумками 2013-го ми поставили Миколі Присяжнюку "двійку", то за 2014-й і Ігор Швайка отримує ту ж оцінку. Фактично, рік втрачено, нічого путнього або принципово нового не зроблено. Не будемо роздавати аванси і новому міністру Олексію Павленко - для початку потрібно побачити, які кроки будуть реально здійснені.

Як і в інших галузях, запит на реформи в минулому році був задоволений слабо. Частково це було пов'язано з пріоритетом розгляду військових законів над іншими, частково - з виборами і загальним настроєм минулої Ради (ми пам'ятаємо, як навіть найважливіші законопроекти набирали 226 голосів далеко не з першої спроби).

Однак у році, що минає був і позитив. Депутатам вдалося реалізувати ряд дерегуляційних ініціатив: скасовані сертифікація зерна та зерносховищ, дозволи на вивіз зерна за межі областей, обов'язковий державний техогляд сільгосптехніки. Та й коаліційна угода вийшла непоганою. Є думка, що вона недостатньо реформаторська, але на те вона і є коаліційною - у неї не увійшли ідеї, які не підходять комусь із учасників коаліції. І головне завдання Ради на сьогоднішній день - реально її виконати, це вже немало.

Аграрний комітет в новій ВР посилився представниками агросектору, проте поки неясно, чи буде він працювати так само злагоджено і продуктивно, як і комітет минулого скликання. Свого часу завдяки цьому вдалося заблокувати чимало шкідливих для ринку законопроектів і відвертих дурниць.

Депутатам вкрай важливо мати якийсь "імунітет" проти лобізм з боку чиновників, які вже не раз демонстрували, як добре вони вміють зіпсувати будь-яку реформу, вносячи в законопроекти численні правки і гальмуючи спроби зробити українське законодавство простим і однозначним. Приміром, падаюче знамено корупційної Держсільгоспінспекції підхопило інше відомство - Держветфітослужба. Саме від неї залежить, чи піде, наприклад, корабель із зерном в строк або буде простоювати, приносячи власникові товару десятки тисяч доларів збитків. Однак настрій у депутатів бойовий, так що цілком можливо, що все погане, включаючи Держветфітослужбу, залишиться в минулому році.

Взагалі, нардепам доведеться серйозно потрудитися: реалізувати плани щодо децентралізації влади, вирішити, нарешті, проблему реєстрації договорів оренди, забрати у чиновників право втручатися в такі речі, як сівозміна, і дотримати балансу між європейським законодавством та інтересами українських товаровиробників.

Ну, а якщо лінія економічної політики Кабміну не на словах, а на ділі залишиться колишньою - захопити лідерство на глобальному ринку продовольства, нам усім доведеться докласти ще більше зусиль. Попереду цікавий, хоча і дуже непростий рік!

19.01.2015
]]>Теги: апк, агробізнес, агроринок]]>
]]>Джерело:  Forbes.ua]]>
Рубрики новин
ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії

У вересні-грудні 2016 р Вінницький олійно-жировий

Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС
Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС

У 2015 році ЄС імпортував української с/г продукці

Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів
Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів

У 2016 році Україна імпортувала 3139 комбайнів, що

Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!
Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!

Довгоносики і рапсові скритнохоботники вже при тем

Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%
Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%

Індія в очікуванні рекорду виробництва продовольст

У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)
У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)

З 28 березня по 2 квітня в столиці України проходт

У Великобританії відбулася презентація тракторів "Беларус"
У Великобританії відбулася презентація тракторів

На майданчику найбільшого в Південно-Західній Англ

Порошенко підписав Закон про утилізацію відходів тваринництва
Порошенко підписав Закон про утилізацію відходів тваринництва

Цей закон вступає в дію через рік від дня опубліку