rssНОВИНИ

Головна   next   Новини   next   АПК в Світі

Грузію підозрюють в реекспорті турецьких томатів в Росію

Грузію підозрюють в реекспорті турецьких томатів в Росію

Білоруські підприємці - не єдині, хто намагається заробити на забороні ввезення томатів з Туреччини в Росію. У Грузії також несподівано виріс інтерес до турецьких помідорів - в минулому році сусідня держава наростила закупівлі в 4 рази в порівнянні з 2015-м. Це пояснює семиразовим збільшення поставок помідорів з Грузії в РФ.

У Россільгоспнагляді розводять руками: навіть аналіз пилку не дозволяє довести, що помідори вирощені не в Грузії, а в Туреччині.

Згідно з даними Інституту статистики Туреччини (урядовий орган), за підсумками минулого року Грузія купила помідорів на $ 23,3 млн, в 2015 р сума закупівель склала $ 6,4 млн. У цілому за останні 10 років Грузія не купувала турецьких помідорів більше ніж на $ 8 млн. за рік. Якщо враховувати середні закупівлі Грузією турецьких помідорів протягом 10 років, то за підсумками минулого року мав утворитися надлишок продукції як мінімум на $ 15 млн. - це пояснює рекордне зростання поставок в Росію. Тільки офіційно, за даними Федеральної митної служби, в минулому році Грузія поставила в Росію помідорів на $ 2 млн. В попередні два роки ці поставки не перевищували $ 350 тис. Як стверджують експерти, основні поставки йдуть нелегально і не відбиваються в митній статистиці.

"Грузія займається контрабандою турецьких помідорів, - стверджує президент російської спілки виробників овочів Сергій Корольов. - Наглядові органи обмежують реекспортні поставки з Білорусі, але турецькі помідори починають надходити на Росію із Грузії, Азербайджану та Вірменії. Фактично встановити країну походження таких помідорів і звідки йдуть поставки неможливо".

Динаміка збільшення поставок добре помітна в даних ФМС за січень цього року. Лише за один місяць Грузія поставила в Росію томатів на $ 145 тис. - це, наприклад, в 4 рази більше, ніж за весь 2014 г. Крім Росії, Грузія практично нікуди помідори не постачає. За даними Національного статистичного бюро Грузії, офіційно сукупна сума експорту томатів з республіки склала $ 2,2 млн., Тобто трохи більше того, що було офіційно поставлено в Росію. Минулорічний експорт томатів - також рекордний як мінімум за останні 10 років. У минулі роки Грузія експортувала помідорів максимум на $ 850 тис.

Россільгоспнагляд пильно стежить за поставками турецьких помідорів через Білорусь, але проблеми з реекспортом приносять і інші сусідні держави. У відомстві заявили, що поки не зафіксували жодного випадку поставок турецьких помідорів через Грузію, але зробити це принципово складніше, ніж у випадку з Білоруссю.

"Випадків підтвердження грузинського реекспорту томатів з Туреччини у нас не було, - повідомила прес-секретар Россільгоспнагляду Юлія крейди. - Є складності з виявленням цих поставок. Якщо всі документи в порядку, вантаж перепакований, то можна визначити, де вирощені томати по пилку, провівши аналіз. Проте у випадку з Грузією це неможливо - відрізнити цю країну походження від Туреччини, а також Вірменії та Азербайджану по пилку неможливо".

В цілому Росія скорочує імпорт помідорів: якщо в 2014 р томатів ввезли на $ 1 млрд., то в 2016-му в 2 рази менше - на $ 490 млн. Основні постачальники помідорів в Росію за підсумками минулого року - Марокко, Китай і Азербайджан.

Заборона на ввезення турецьких томатів та інших продуктів в Росію діє з 1 січня 2016 р. Турецькі виробники не можуть компенсувати відхід російського імпортера: всього за підсумками минулого року вони експортували томатів на $ 240 млн., Але в 2015-му тільки Росія закупила на $ 258 млн .

Туреччина намагається стимулювати зняття заборони на поставки помідорів, знявши безмитний режим на постачання пшениці, кукурудзи, соняшникової олії і шроту, бобових і рису з Росії. Однак допуск турецьких томатів в Росію може сильно вдарити по місцевим виробникам, які вже кілька років інвестують у виробництво і поки не можуть конкурувати з турецькими за ціною. Відносно багатьох видів турецької рослинницької продукції недавно було знято заборону на ввезення; це стосується цитрусових, абрикосів, слив, ріпчастої цибулі, цибулі шалот, цвітної капусти та брокколі.

30.03.2017
]]>Теги: грузія, росія, помідори, томати, туреччина, білорусь]]>
]]>Джерело:  Fruit-inform.com]]>
Рубрики новин
ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії

У вересні-грудні 2016 р Вінницький олійно-жировий

Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС
Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС

У 2015 році ЄС імпортував української с/г продукці

Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів
Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів

У 2016 році Україна імпортувала 3139 комбайнів, що

Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!
Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!

Довгоносики і рапсові скритнохоботники вже при тем

Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%
Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%

Індія в очікуванні рекорду виробництва продовольст

У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)
У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)

З 28 березня по 2 квітня в столиці України проходт

У Великобританії відбулася презентація тракторів "Беларус"
У Великобританії відбулася презентація тракторів

На майданчику найбільшого в Південно-Західній Англ

Порошенко підписав Закон про утилізацію відходів тваринництва
Порошенко підписав Закон про утилізацію відходів тваринництва

Цей закон вступає в дію через рік від дня опубліку