rssНОВИНИ

Головна   next   Новини   next   АПК в Світі

В ЄС сповільниться зростання виробництва яловичини і телятини

В ЄС сповільниться зростання виробництва яловичини і телятини

Після стабільного зростання протягом попередніх двох років зростання виробництва яловичини і телятини в Європейському союзі буде дещо стримуватися в 2017 і 2018 роках.

Цей висновок грунтується на припущеннях робочої групи за прогнозами ЄС, зустріч якої відбулася в Брюсселі на початку цього місяця.

Очікується, що уповільнення темпів зростання виробництва в Польщі і Франції і деяка стабільність в Великобританії будуть в якійсь мірі протидіяти сильному росту ірландського виробництва.

У 2016 році, за даними Комісії ЄС, чистий обсяг виробництва яловичини і телятини в ЄС досяг 7,9 млн. тонн, що на 2% більше, ніж в попередньому році. Це збільшення в основному пов'язано зі скороченням поголів'я великої рогатої худоби в молочному секторі і, як наслідок, з більш високим рівнем забою тварин, як корів, так і телиць. У країнах ЄС-15 спостерігалося зростання, обумовлене Ірландією і Великобританією, а також в нових країнах-членах (ЄС-N13) на тлі зростаючого виробництва в Польщі і Румунії. Хоча Румунія є лише невеликим учасником виробництва яловичини в ЄС в цілому, разом ці дві держави-члена справили в 2016 році на 40000 тон більше яловичини і телятини, ніж в 2015 році.

Згідно з аналізом робочої групи, в поточному році очікується незначне зростання виробництва. Однак, оскільки загальне поголів'я корів в ЄС все ще збільшується, потенціал виробництва яловичини як і раніше відносно стабільний. Крім того, тривала реструктуризація молочного сектора цілком могла б продовжувати забезпечувати велику кількість корів і телиць для забою, особливо з урахуванням ініціативи уряду Нідерландів по вибракуванню 10 відсотків національного стада, яка розпочалася 1 березня.

Цього року все ще прогнозується невелике збільшення виробництва у Франції. Більш висока продуктивність за останні кілька років привела до збільшення кількості телят. В останні роки спалах блютангу в центральній Франції вплинув на експорт живих тварин, незважаючи на вакцинацію, в Туреччину, утримуючи цих тварин у Франції. Крім того, молочні фермери, все ще перебувають під тиском на тлі проблем з цінами на молоко, а також труднощів, пов'язаних з правонаступництвом фермерських господарств, цілком ймовірно, що в цьому році знову буде забито більше корів. У міру того, як цей розвиток прискориться в 2018 році, виробництво, за прогнозами, буде трохи знижуватися.

В Ірландії очікується, що в цьому році запаси великої рогатої худоби будуть дуже високими, а рівні забою великої рогатої худоби будуть найвищими за десятиліття. Це буде означати, що зростання виробництва неминуче, воно перевершить рівень, зазначений в "яловичну кризу" 2014 року. Зростання очікується і в 2018 році. Однак деякі фактори можуть обмежити зростання в наступному році. Очікується, що в 2017 році покращиться експортна торгівля, хоча і в минулому році в Ірландії експорт зріс приблизно на чверть. По-друге, розширення молочного стада продовжилося і очікується, що ця тенденція збережеться і до 2018 року.

Німеччина має найбільше стадо молочних корів в ЄС і є другим за величиною виробником яловичини. Кількість молочних корів зростає протягом ряду років, враховуючи оптимістичні ринкові умови і це зазвичай призводить до зростання поставок яловичини на ринок. Проте, результати опитування, проведеного в грудні 2016 року, вказують на зниження поголів'я великої рогатої худоби в Німеччині другий рік поспіль. Це було очікувано, враховуючи проблеми молочного сектора. Збільшення експорту телят в минулому році через збільшення попиту на телятину в Нідерландах сприяло скороченню чисельності худоби, зокрема, молодняку великої рогатої худоби. За прогнозами, виробництво в цьому і наступному році буде нижчим.

Що стосується Польщі, яка є найзначнішою країною-виробником яловичини в групі нових держав-членів ЄС, то в останні роки спостерігається швидке зростання чисельності молодняку биків, з надлишками молочних телят. Після значного збільшення в 2014 році виробництво стійко зростало. Проте, очікується, що зростання сповільниться протягом наступних кількох років, особливо з огляду на те, що забій молочних корів буде меншим. На бойнях тепер починають вимагати поставки великої рогатої худоби вищої якості, особливо телиць, в жорсткій специфікації. Споживання яловичини в Польщі дуже низька, тому бойні намагаються розробити високоякісний продукт, орієнтований на багатих польських споживачів, а також на експорт. Однак, з огляду на те, що внутрішній ринок яловичини все ще може бути дуже невеликим в середньостроковій перспективі, принаймні, схоже, що Польща продовжить свій розвиток в якості значного джерела яловичини для інших ринків ЄС, особливо з огляду на збільшення іноземних інвестицій до польського сектора м'ясопереробки.

28.03.2017
]]>Теги: єс, європейський союз, яловичина, телятина]]>
]]>Джерело:  Agroperspectiva.com]]>
Рубрики новин
ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії
Вінницький МЖК став лідером по виробництву соняшникової олії

У вересні-грудні 2016 р Вінницький олійно-жировий

Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС
Україна входить у десятку головних експортерів сг продукції в країни ЄС

У 2015 році ЄС імпортував української с/г продукці

Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів
Україна імпортувала рекордну кількість комбайнів

У 2016 році Україна імпортувала 3139 комбайнів, що

Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!
Шкідники ріпаку довгоносик і скритнохоботник - що необхідно зробити вже зараз!

Довгоносики і рапсові скритнохоботники вже при тем

Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%
Індія ввела мито на імпорт пшениці в розмірі 10%

Індія в очікуванні рекорду виробництва продовольст

У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)
У Києві проходять сільськогосподарські ярмарки (адреси)

З 28 березня по 2 квітня в столиці України проходт

У Великобританії відбулася презентація тракторів "Беларус"
У Великобританії відбулася презентація тракторів

На майданчику найбільшого в Південно-Західній Англ

Порошенко підписав Закон про утилізацію відходів тваринництва
Порошенко підписав Закон про утилізацію відходів тваринництва

Цей закон вступає в дію через рік від дня опубліку