rss RSS

Головна   next   Статті   next   Бджільництво

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Напевно Ви вже давненько збираєтесь ближче познайомитись з життям бджіл, придбати хоча б одну бджолину сім'ю та й спробувати самому якоюсь мірою прилучитися до корисної справи пасічникування і швидше за все у Вас є знайомі, що мають успіхи у цій справі, а деякі після певних невдач та з інших причин перестали пасічникувати. Та з певних причин Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасічником? Якщо вже це питання Вас бентежить, то раджу все-таки спробувати. Але не поспішайте, добре зважте всі за і проти.

Мушу зазначити з власного досвіду, що ця справа вимагає не тільки справжнього захоплення, а ще й любові, вільного часу і, звичайно, коштів. Отже, переконайтесь, чи Ваше захоплення справжнє? Якщо це не так, то неминучими є розчарування і марно витрачений час. Будьте готові і до невдач, вони неминучі, оскільки в бджільництві всього буває.

Розпочинаючи займатися бджільництвом, Вам необхідно витратити певні кошти на придбання бджолиних сімей, пасічницького інвентаря. Також пасічник повинен постійно поповнювати свої знання. Ще видатний російський хімік О. М. Бутлеров, який успішно займався пасічникуванням, зазначав, що справжнім пасічником може бути лише той, хто добре знає бджолине життя й вміє прикласти свої знання до справи. Відомо також, що найбільшим ворогом бджіл є безграмотний бджоляр. Безумовно, Вам доведеться ознайомитися з різними літературними видання по бджільництву, щоб нагромадити свій досвід, тобто поступово стати фахівцем у цій справі.

І ще одне важливе запитання - як Ви реагуєте на ужалення бджоли? Адже у деяких людей після одного - двох ужалень різко підвищується температура, црискорюється серцебиття, спостерігаються алергічні явища. Природно, що в цьому випадку Вам займатися бджільництвом не слід. Проте можливо, що така реакція Вашого організму тимчасова і в подальшому не проявиться. Обов'язково порадьтеся з лікарем, чи немає у Вас протипоказань щодо пасічникування.

Бджолярем не може бути людина байдужа. Слід пам'ятати, що бджіл тримати - в холодку не лежати. Бжільництво - це, крім захоллення, ще й виснажлива робота, тому не дивно, що існує легенда про те, що самі бджоли "вибирають" собі господаря. Перш за все, бджоляр це - людина закохана в свою справу, чесна, благородна, добра, справжній любитель природи. Праця пасічника-любителя, дуже цікава і звичайно, дуже корисна для здоров'я.

Отже, Ви вирішили стати пасічником. Першим важливим питанням є вибір типу вулика. Їх розрізняють кілька і треба вибрати найраціональніший, що буде як найкраще підходити до Ваших умов. За конструкцією вулики бувають: - вертикальні (в яких гнізда розширюються вгору); - горизонтальні, а також конструкції проміжних типів.

Є три типи вуликів: лежак, український (на вертикальну рамку) і багатокорпусний.

Найпрогресивніший багатокорпусний вулик, оскільки пасічник при веденні бджільництва працює не з кожною рамкою окремо, а з цілими корпусами з рамками, у результаті чого продуктивність праці зростає в кілька разів. Та все ж успіх залежить не стільки від типу вулика, а в основному, від сили сім'ї, умов медозбору, вміння бджоляра та багатьох інших факторів.

Кожен із зазначених типів вуликів має як переваги порівняно з іншими, так і недоліки. Бажано, щоб на пасіці був один тип вуликів, що значно полегшує роботу, бо розміри стільникових рамок однакові і їх можна переставляти в різні вулики (при відсутності певних захворювань).

Краще розпочинати займатися бджільництвом з двох вуликів - лежаків або українських. Чому саме з двох? Бо може трапитись так, що в одному з них з якихось причин загине бджолина матка і якщо не буде відкритого розплоду, бджоли не зможуть вивести собі іншу матку. Цю ваду легко усунути, переставивши у безматочну сім'ю рамку з посівом з вулика, де вона є. Можна також підсилити одну бджолосім'ю за рахунок іншої тощо.

Найкраще придбати бджолину сім'ю навесні, бо бджіл, на відміну від курчат, рахують весною. Сім'я бджіл, придбана осінню, може бути погано підготовлена до зимівлі і до весни загинути.

На бджолині сім'ї, які продають у вуликах, стільникових та безстільникових пакетах, встановлено державні стандарти. За цими стандартами до бджолиної сімі повинні входити плідні матка, бджоли та трутні. Склад бджолиної сім'ї протягом року змінюється залежно від сезону та природно-кліматичних умов. Так, сім'я бджіл, яку продають у вулику до 1-го травня, повийна мати масу не менше 1,5 кг, матку віком не старше двох років, стільники розплідного гнізда світло-коричневого кольору кількістю 12 шт. розміром 435x300 мм або 20 шт. розміром 435x230 мм (багатокорпусні) з правильно відбудованими бджолиними комірками. Бджолиний розплід різного віку повинен становити 1 - 2 рамки, мед - б кг і перга не менше 0,5 кг.

Бджолосім'я, яку продають на 1  липня, повинна  мати масу 3 кг, не менше 5 рамок розплоду, б кг меду і 1 кг перги.

На початок вересня в сім'ї повинно бути не менше 16 кг меду, 1 кг перги і 1 стільник розплоду.
Бджолосім'ю старанно оглядають, переконуються в наявності матки, свіжого посіву. Особливу увагу звертають на стільникові рамки, щоб вони були без слідів проносу, із здоровим бджолиним розплодом. Бджоли не повинні мати ніяких ознак захворювань.

Купувати сім'ю необхідно тільки із здорової пасіки, з відповідною відміткою ветеринарної служби у ветеринарно-санітірному паспорті. Відстань від пасіки, де купують бджолосім'ю, має бути не менше 5 км, бо льотні бджоли полетять на старе місце.

Якщо у Вас є можливість придбати бджолосім'ї у стільникових пакетах на 4 або 6 рамок, то маса бджіл повинна становити відповідно 1,2 та 1,5 кг, плідна матка повинна бути не старше двох років, розплід повинен займати 1 і 2 рамки, корм для бджіл має становити 3 та 4 кг і 15 г медово-цукрового тіста для матки.

У безстільниковому пакеті сім'я бджіл повинна досягати маси 1,3 кг, плідна матка бути не старше двох років, корм для бджіл становити 1,4 кг, відповідно корм для матки - 15 г.

Якщо стан бджолосім'ї задовільний і Ви домовились про умови купівлі-продажу, тоді ввечері, коли всі бджоли зберуться у вулику, його перевозять на свою присадибну ділянку, чи інше вибране місце, дотримуючись певних правил. При цьому обов'язково виконують всі вимоги щодо підготовки бджолосімей до транспортування та дотримуються їх під час перевезення.

Про те, як вибрати місце для пасіки читайте ТУТ.

Щодо пасічницького інвентаря, який необхідно придбати, або виготовити з самого початку, то про це в наступній статті про пасічне обладнання та бджолоінвентар.

Автор: Приймак Григорій Михайлович

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш