rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих людству. Вона вперше з'явилася в Китаї, а згодом Кельти принесли її в Європу та Азію. У 1536 році французький мореплавець Жак Картьє привіз її в Америку.

Капусту люди вживають як їжу, оскільки вона містить багато поживних речовин та клітковини. Проте, її листя мають цілющі властивості і тому також використовуються у медичних цілях. Доказом цього є знаменита перша подорож кораблем капітана Кука, що датується 17-м століттям. Багато членів екіпажу були врятовані від гангрени, саме завдяки тому, що лікар застосував листя капусти приклавши їх на місця, де були рани.

Капусту широко застосовують у лікувальних цілях і сьогодні. Цей овоч використовують при болях в животі, виразках шлунку і кишечника, та при підвищеній кислотності в організмі. Її застосовують при лікуванні астми, ранкової нудоти, а також з метою запобігти остеопорозу (слабкість кісток), раку легенів, шлунку, товстої кишки, та раку молочних залоз. В період годування груддю, у жінок трапляються різні болі та набряки, тому лікарі рекомендують прикладати листки капусти або екстракт листя капусти до грудей, щоб полегшити біль і зняти припухлість. Капуста містить хімічні речовини, які допомагають запобігти утворенню ракових клітин. Вона може змінити спосіб використання естрогену в організмі, що значно зменшує ризик виникнення раку молочних залоз.

Види капусти

Є декілька різновидів капусти, що відрізняються не тільки смаком, кольором, формою листя, але і корисними властивостями. Розрізняють зелену капусту, фіолетову, білу, червону, савойську та брюссельську, а також брокколі.

Зелена капуста містить багато вітаміну С, вітаміни групи В, вітамін Е, що необхідний клітинам для захисту від вільних радикалів, а також вітамін Н, який називають вітаміном краси. Вона сприяє вивільненню токсинів з організму, допомагає при закрепах, знижує рівень холестерину і жирів у крові, покращує імунітет, уповільнює процеси старіння і навіть сприяє омолодженню організму.

Біла капуста містить багато мінеральних речовин, калію, кальцію, фосфору, а також мікроелементів таких як алюміній, цинк, залізо та марганець. Вона є знеболюючим та стимулює обмін речовин. Відмінною особливістю білокачанної капусти є присутність в ній вітаміну U (метилметіонін), що здатний виліковувати язву, коліки, гастрити та шлункові болі.

Фіолетова капуста належить до родини червонокачанних. Вона відрізняється від білокачанної не лише кольором, а й хімічним складом. Цей вид капусти містить більше вітаміну С і білка. Її застосовують в лікувальних цілях, для профілактики захворювань шлунку, серцево-судинних захворювань та білокрів'я. Антоціани, які дають листю фіолетового забарвлення мають антибактеріальні та анти-канцерогенні властивості завдяки яким капуста допомагає організму боротися з раковими утвореннями.

Савойська капуста, як і звичайна білокачанна великого розміру з тонкими хвилястими листями. Вона багата на клітковину, вітамін А, С, К, та В6, а також на фолати, залізо, магній, кальцій і тіамін.

Брюссельська капуста не схожа на інші види. Вона росте протягом 2-х років і дає плоди лише на другий рік. Її качани маленькі і круглої форми з гладкими листочками. В брюссельській капусті міститься багато корисних для організму речовин. Її рекомендують як дієтичний продукт для людей, які страждають серцево-судинними захворюваннями. Вживання цього виду капусти стимулює загоєнню ран. Капустяний сік сприяє відновленню функції підшлункової залози, а також дуже корисний при цукровому діабеті.

Брокколі містить найбільшу кількість вітаміну А серед усіх видів капусти, вітамін С, К, фолієву кислоту, залізо, магній, фосфор, а також містить більше білка ніж яловичина. Брокколі запобігають появі та росту ракових клітин.

Користь капусти

Капуста корисна для профілактики ракових захворювань
Капуста містить такі складові як лупеола, сінігрін та сульфорафан. Вони стимулюють активність ферментів та пригнічують ріст ракових пухлин. Дослідження показали зниження раку молочних залоз у жінок, які включили цей овоч у свій раціон.

Капуста відмінно підходить для Вашої талії
Капуста містить дуже мало насичених жирів і холестерину, а також є джерелом клітковини. Якщо Ви намагаєтесь підтримувати здорову вагу, включіть капусту у Ваш щоденний раціон. Додавайте її в зелений салат, таким чином Ви втамуєте голод і не додасте калорій, оскільки капуста належить до групи овочів з нульовим вмістом калорій.

Капуста є хорошим джерелом фолатів
В капусті міститься фолієва кислота, яка є необхідною для росту і розвитку кровоносної та імунної систем і належить до основних компонентів ДНК. Тому, лікарі рекомендують вживати її у період вагітності, оскільки вона допоможе захистити дитину від вроджених дефектів і на додачу заспокоїть Ваш буркотливий животик.

Капуста допоможе зберегти кістки і тіло здоровим
Капуста - це джерело вітамінів С і К. Вітамін С допомагає організму виробляти стійкість до інфекційних захворювань та шкідливих радикалів. Достатня кількість вітаміну К у Вашому раціоні зробить кістки сильнішими, здоровішими та попередить появу остеопорозу. Крім того, вітамін К допомагає з розумовою функцією та концентрацією. Поживні речовини, що містяться в капусті запобігають пошкодженню нервів, захищаючи таким чином від нервових розладів та появи хвороби Альцгеймера. Найбільше вітамінів та поживних речовин міститься у фіолетовій капусті.

Вживання капусти рівноцінне прийманню полівітамінів
Як і інші зелені овочі, капуста - джерело багатьох необхідних вітамінів, таких як рибофлавін, пантотенова кислота, тіамін. Крім того, вона є природнім джерелом електролітів та мінералів, таких як кальцій, калій, фосфор, марганець, залізо і магній, які допомагають контролювати роботу серця та кров'яний тиск. Залізо необхідне для формування червоних кров'яних клітин і є важливим мінералом для майбутніх мам, оскільки воно допомагає уникнути анемії.

Капуста багата на сульфур і мінерал, що додає краси
Капуста допомагає висушувати жирну шкіру, та є унікальним природнім засобом проти вугрів. Вміст сульфуру має важливе значення для кератину (білкова речовина необхідна для здорового волосся, нігтів та шкіри).

Капуста допомагає детоксикації організму
Високий вміст вітаміну С та сульфуру, що міститься в капусті очищує кров та видаляє токсини (вільні радикали та кислоти). Таким чином, попереджує появу артриту, шкірних захворювань, ревматизму та подагри.

Капуста корисна при головному болі
Теплий компрес з капустяного листя може полегшити головний біль. Замотайте капустяний листочок у тканину і прикладіть до голови (як правило, на лоб). Крім того, ефективно пити сирий капустяний сік (25-50 мл) щодня від хронічних головних болей.

Капуста допомагає регулювати рівень цукру в крові
Природні червоні пігменти червоної капусти (беталаїни) знижують рівень цукру в крові і збільшують виробництво інсуліну. Завдяки беталаїну, капуста має потужні протизапальні властивості, так само як буряк.

Капуста покращує зір
Капуста містить багато бета-каротину (елемент, який відіграє важливу роль в багатьох обмінних процесах в організмі), тому люди у більш старшому віці вживають її для того, щоб зміцнити здоров'я очей і попередити утворення катаракти. Бета-каротин також зменшує шанси утворення простати.

Капуста допомагає втратити зайву вагу
Капусту рекомендують для людей, які хочуть втратити зайві кілограми здоровим способом. Оскільки вона містить багато мінералів та поживних речовин, то є унікальним засобом у Вашому прагненні схуднути. Цей овоч включають в більшість дієт, так як капуста має надзвичайно низький вміст калорій і при цьому є досить ситною.

Капуста містить багато корисних речовин та вітамінів. Проте, є випадки коли її вживання слід зменшити. А саме людям із проблемами щитовидної залози не рекомендують вживати велику кількість капусти, оскільки вона заважає засвоєнню йоду організмом, що є необхідним для щитовидної залози.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш