rss RSS

Головна   next   Статті   next   Квіти, вазони, клумби

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний рід фруктів, люди звикли вирощувати лимони, апельсини, грейпфрути та інші цитрусові дерева в горщиках в домашніх умовах, щоб сповна насолодитись свіжими фруктами.

Дерева апельсина і грейпфрута стандартного розміру можуть рости від 5 до 7 м. у висоту, в той час як карликові сорти ростуть тільки від 2,5 до 3,5 м. Більшість сортів фруктів є самозапліднюючими, тому необхідно лише одне дерево. В середньому, дозрівання плодів починається в період від 3 до 6 років. Однак, точні терміни залежать від типу цитрусових дерев (лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути), сорту, кліматичних умов, стану здоров'я рослини і догляду за нею та інших факторів.

Цвітіння не є сезонним, але зазвичай відбувається під час теплої погоди і регулярних опадів. Процес цвітіння та дозрівання можуть співпадати. Цитрусові дерева слід садити на сонячній і захищеній від вітру території у будь-яку пору року, проте весна найбільш сприятливий період для посадки і вирощування контейнерних рослин та дерев.

Залежно від клімату, фрукти дозрівають в період від 6 до 8 місяців. Найкращий доказ стиглості фрукта - це його смак. 

Як вирощувати цитрусові в закритому приміщенні?

Вирощувати цитрусові кімнатні рослини можливо, однак зробити так, щоб вони приносили плоди не так і легко.

Цитрусові найкраще ростуть в приміщенні при температурі 18°С протягом дня і від 8°С до 13°С вночі.
Дерево буде адаптовуватись до умов поганого освітлення, але якщо Ви прагнете отримати плоди, пам'ятайте цитрусовим необхідні прямі сонячні промені (5-6 годин на день).

Посадіть цитрусове дерево в грунт із великою кількістю органічних речовин, таких як листовий перегній, торф (додайте торф у грунтову суміш для зниження рівня pH) або добрив. Суміш із 1/3 стерильного грунту, 1/3 торфу і 1/3 органічних речовин. Відносна вологість є важливим чинником зростання цитрусових. Рослини необхідно зволожувати у період зими і ставити у місця з найбільшим рівнем вологості.

Догляд за цитрусовими

Поливайте Ваші цитрусові дерева як і будь-які інші кімнатні рослини. Додавайте воду поступово, дозволяючи грунту вбирати вологу. Догляд за цитрусовими деревами передбачає також запліднення, особливо, якщо Ви хочете отримати плоди. Використовуйте слабкий розчин для кислотно-люблячих рослин, у період активного дозрівання з квітня по серпень або вересень. Якщо в результаті цього Ви отримаєте лише квіточки, то вони можуть не розвинуться у плоди. Це, ймовірно через відсутність запилення. Проте, з цим Ви можете допомогти взявши щіточку або ватний тампон і обережно поширити пилок з однієї квітки на іншу, таким чином сприяючи утворенню плоду. Крім того, переміщення рослини на свіже повітря в сонячне місце, буде стимулювати цвітіння. У випадку успішного запилення, плоди будуть розвиватися і дозрівати на протязі декількох тижнів. Проте невеликі, молоді фрукти схильні зменшуватися невдовзі після формування через неефективне запилення або несприятливі умови навколишнього середовища.

Дерева, що ростуть в приміщенні відносно позбавлені більшості шкідників, однак трапляються різні мушки, павуки та кліщі. З метою запобігти цьому, періодично мийте листя, щоб знешкодити цих комах, звертаючи особливу увагу на нижню частину листка. Більш серйозні зараження паразитами можуть потребувати спеціальних препаратів проти комах. У таких випадках слід проконсультуватись у центрі садівництва щодо рекомендацій та правильного використання. Зараження більш ймовірне якщо дерево поливати надто часто, погано осушувати або через підвищення солоності грунту і нестачу поживних речовин (зазвичай азоту).

ЛИМОН

Що потрібно для того, щоб посадити лимонне дерево з насіння?

Дерево лимону можна посадити із насіння, для цього необхідно:
1. Лимон - переконайтеся, що насіння, яке Ви будете використовувати для посадки органічне, оскільки деякі неорганічні насіння лимона нездатні до проростання.
2. Грунт - найбільш ефективною буде суміш торфу, перлітового піску, вермикуліту та органічних добрив.
3. Горщик (з дренажними отворами) - 13-16 см глибиною і декілька см в діаметрі буде достатньо для проростання, однак розсади повинні бути повторно посаджені в набагато більшій ємності. Пам'ятайте, що зрілі лимонні дерева надають перевагу горщикам ширшим, а ніж глибшим.
4. Промені світла або багато сонця - лимонні дерева потребують багато світла, особливо коли вони розпускаються і виростають, як правило, для цього їм необхідно 10-14 годин кожного дня. Якщо у Вас немає вікна із достатньою кількістю сонячних променів, придбайте спеціальну світлову лампу і через деякий час Ви отримаєте здорові зелені листочки. В середньому дерево починає давати плоди через декілька років після посадки.

Як правильно посадити лимонне дерево з насіння для успішного його проростання?

1. Попередньо рекомендують зволожити грунт - покладіть трохи грунту у відро і змішайте з невеликою кількістю води, поки він увесь не буде просякнутий нею.
2. Заповніть контейнер з попередньо зволоженим грунтом, залишивши порожніми приблизно 3 см до верху контейнера.
3. Відріжте шматочок лимону і візьміть насіння зсередини, промийте його допоки не зникне лимонний аромат. Ні за яких обставин не дозволяйте насінню висохнути. Воно повинно залишатись сирим, для того, щоб прорости.
4. Посадіть насіння в землю і добре полийте водою.
5. Накрийте контейнер дихаючим покриттям, щоб утримати насіння вологим і в теплі. Як варіант можна використати пластиковий пакет завчасно зробивши у ньому отвори.
6. Помістіть контейнер в тепле місце і спостерігайте за ним протягом наступних кількох днів. Насінню необхідні тепло і волога для того, щоб прорости. Не дозволяйте грунту повністю висохнути. Проте, пам'ятайте, що занадто багато тепла і вологи можуть призвести до гнилого насіння. Тому, віднайдіть правильний баланс, якщо грунту досить тепло і без накриття, то найбезпечніше буде не накривати такий контейнер.
7. Приблизно через 2 тижні Ви можете помітити паросток, що виходить із землі. Щойно він з'явиться, зніміть накриття (якщо воно присутнє) і помістіть в тепле місце з великою кількістю прямих сонячних променів.
8. Правильно доглядайте за деревцем даючи йому достатню кількість:
- води - переконайтеся, що грунт вологий весь час, особливо коли лимонне дерево молоде.
- сонячного світла - помістіть контейнер в тепле сонячне місце, де він буде отримувати 8 годин прямого сонячного світла кожен день.
- поживних речовин - для того, щоб лимонне дерево було здоровим, грунт потрібно поповнювати поживними речовинами. Спробуйте додавати їх двічі на рік або в міру необхідності.
- любові - витратьте трохи часу доглядаючи за цитрусовими деревами, звертаючи увагу на їх розвиток. Слідкуйте за кожним листочком, особливо з нижньої сторони перевіряючи на шкідників.

МАНДАРИНИ

Серед інших цитрусових дерев, які можна вирощувати вдома є мандаринове дерево. Мандарини розглядають не тільки як смачний фрукт, але і корисний оскільки він багатий на кальцій, антиоксиданти, магній, клітковину.

Як можна виростити мандарини вдома?

Якщо Ви хочете виростити дерево в приміщенні, найкраще розпочати з маленьких дерев від 2-3 років. Ці маленькі деревця як правило, дають більше плодів ніж ті, що проростають з насінин. Підготуйте горщик з великою кількістю отворів у нижній частині і заповніть ємкість з каменів, для того, щоб поліпшити потік повітря. Потім наповніть горщик грунтом і забезпечте їх регулярним сонячним світлом. Майте на увазі, що деякі види грунту спеціально підготовлені для вирощування цитрусових, тому вони ймовірно дають кращі результати.

Мандаринові дерева безпечно вирощувати вдома, оскільки вони, як правило, виростають не більше 2-х м у висоту. Підливайте їх регулярно, і зворушуйте землю час від часу. Зривайте плоди як тільки вони набувають оранжевого кольору, оскільки перезрівши вони втрачають свій смак і аромат.

ЛАЙМ

Лаймові дерева можна вирощувати як з готових маленьких дерев, так і з насіння. Якщо Ви обрали перший спосіб, тоді ретельно виберіть місце де воно буде рости, оскільки дерево потребує достатньої кількості сонця. Крім того переконайтесь, що грунт має чудову дренажну систему (стік) і дерево ніколи не буде піддаватися впливу стоячої води. Коли засипаєте грунт у контейнер, перевірте щоб не було повітряних ям, інакше деревце загине. Утрамбовуйте грунт постійно поливаючи водою, поки наповнюєте контейнер.

Догляд за лаймовим деревом дуже простий. Підливайте його регулярно, для того, щоб запобігти опаданню листя. Коли грунт сухий, листочки починають в'янути і опадати. Однак пам'ятайте, що надмірне поливання, призводить до пожовклого та вкритого бурульками листя і врешті решт може вбити ціле дерево. Не забувайте підживлювати його кожні 2-4 місяці добривом багатим на азот.
Обрізуйте листя, яке шкодить дереву, а також шипи. Це полегшить догляд за цитрусовим деревцем і позбавить Вас від зайвих подряпин під час збирання плодів. Також тримайте у теплі, оскільки лаймове дерево дуже чутливе до холоду. Найсприятливіше середовище для правильного росту і розвитку, буде там, де температура не опускається нижче 10°C, за інших кліматичних умов дерево загине. Всі лаймові дерева жовтіють, коли повністю дозрівають. Це не означає, що вони перезріли, або перетворились на лимони. Але оскільки лайми - це зелені плоди, тому їх збирають коли шкірка ще зелена. Найбільш відчутний смак має лайм, у якого шкірка зелена з відтінком жовтого.

ГРЕЙПФРУТ

Для того, щоб виростити грейпфрут в домашніх умовах належним чином, його необхідно забезпечити відносно теплими кліматичними умовами і вдень і вночі. Це значить, створити звичне для цього фрукта середовище, а оскільки грейпфрут належить до екзотичних фруктів і дозріває у тропічних областях, його слід поставити у місце, де він зможе постійно бути на сонці. Найкраще дерево грейпфрута садити навесні або восени, залежно від того в якому регіоні Ви знаходитесь.

Як правильно посадити дерево грейпфрута?

1. Візьміть насінину грейпфрута і помістіть її у пластиковий пакет з невеликою кількістю вологого торфу. Покладіть мішок в холодильник на 3-4 тижні, а потім висадіть насіння в невеликий контейнер (від 15 до 20 см у діаметрі) заповнений грунтом. Утримуйте грунт вологим, але не водянистим. Насіння проросте протягом декількох тижнів.
2. Поставте контейнер у місце, де грейпфрут зможе отримати багато світла. Цитрусові дерева можуть пристосуватися до більш низьких рівнів світла, але в такому разі вони не розквітнуть і не дадуть плодів.
3. Підливайте деревце лише тоді, коли грунт сухий на дотик. Надмірна вологість грунту може призвести до гниття коріння.
4. Підтримуйте здоровий рівень вологості. У зимовий період, в багатьох будинках стає занадто сухо для процвітання цитрусових дерев, а зволожувач допоможе їм не зів'янути.
5. Забезпечте дерево грейпфрута температурою, якою необхідно. Грейпфрут потребує холоду певний час для того, щоб розквітнути, а потім протягом тривалого періоду сильної спеки. Це можна досягнути шляхом переміщення дерева грейпфрута в закриту, неопалювальну веранду в зимовий період (проте не дозволяйте дереву перебувати у середовищі, температура якого нижча точки замерзання, інакше це зруйнує плід), а потім у сонячне місце навесні і влітку. Як тільки починають формуватися плоди, наступає процес дозрівання, який може зайняти цілий рік або навіть і більше, тому будьте терплячими і тримайте грейпфрут в теплому і сонячному місці.
6. Застосовуйте добрива відповідно до інструкції на упаковці. Використовуйте добрива, які спеціально розроблені для цитрусових дерев.
7. Запліднюйте квітки грейпфрута самостійно, якщо не переміщуєте його на вулицю. Використовуйте маленьку щіточку або ватний тампон для того, щоб передати пилок з однієї квітки на іншу.
8. Пересаджуйте дерево грейпфрута один раз на рік. Проте, будьте уважні при виборі контейнера. Грейпфрут може постраждати, якщо його помістити відразу в занадто великий горщик, тому обирайте такий, який в діаметрі ширший лише на 6-9 см, ніж попередній. Не пересаджуйте дерево, на якому вже є квітки або фрукти.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш