rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який належить до сімейства розоцвітих і є доступним протягом літніх місяців. Це один з небагатьох фруктів, який має найбільше різноманіття кольорів. Сливи відрізняються своїм смаком, кольором та розміром відповідно до регіону походження.

Рослина, яка дає ці плоди широко вирощується по всьому світу, особливо в Китаї, США, Японії та Європі. Період плодів слив триває починаючи з травня по вересень. Одна сливка важить приблизно 50 г і розміром близько 5 см. М'якоть сливи соковита і варіюється від жовтого до малинового, блакитного або світло-зеленого кольору в залежності від сорту. Щодо шкірки сливи, то вона може бути червоною, фіолетовою, чорною і навіть зеленою. Сливи мають солодкий, терпкий смак і дуже приємний аромат. Їх можна консервувати та висушувати. Сушені сливи мають свою власну назву - чорнослив. Сливи та чорнослив дуже корисні для здоров'я і містять багато фітопоживних речовин, які діють в організмі як антиоксиданти.

Харчова цінність

Сливи містять невелику кількість насичених жирів, холестерину і натрію. Вони також є хорошим джерелом клітковини, вітаміну А, С і К. Плоди слив мають досить низький вміст калорій. 100 гр слив містить 46 калорій і жодного грама насичених жирів. Вони також містять кілька необхідних для здоров'я сполук, мінералів та вітамінів. Ці сполуки включають сорбіт та ізатин, які допомагають регулювати функціонування травної системи, а також мінерали такі як калій, фтор і залізо. Сливи містять помірну кількість ніацину, пантотенової кислоти, білків та вуглеводів. Більшістю переваг для здоров'я сливи завдячують двом інгрідієнтам, які містяться в них, відомих як хлорогенова та неохлорогенова кислоти.

Основні переваги для здоров'я

Мають антиоксидантний захист
Найвідоміша перевага слив - це їхня здатність нейтралізовувати кисневі радикали в організмі, які є джерелом утворення різних захворювань. Ці радикали є канцерогенними і можуть викликати руйнування клітин і пошкодження внутрішніх органів. Речовини, що містяться в сливах руйнують такі кисневі радикали, запобігаючи таким чином заподіянню передбаченої шкоди. Певні поживні речовини також можуть нейтралізувати супероксид аніон радикалів, який пошкоджує жири і нейрони в головному мозку.

Покращують всмоктування заліза
Окрім своїх антиоксидантних властивостей сливи мають ще одну перевагу - це високий вміст вітаміну С. Цей вітамін є не лише джерелом поживних речовин і корисним антиоксидантом, але й також підвищує здатність організму засвоювати залізо із продуктів, які ми споживаємо. Залізо необхідне для утворення червоних кров'яних тілець. Це покращує циркуляцію крові в організмі та запобігає анемії. На додачу до цього, вітамін С також покращує природну здатність організму боротися з хворобами та інфекціями. Тому, дітям, вагітним жінкам і тим хто, відновлює сили після довготривалих хвороб рекомендують вживати сливи в помірній кількості, оскільки додаткова доза вітаміну С буде лише корисною.

Регулюють рівень холестерину в крові
Велика кількість вітаміну С, що міститься в плодах запобігає відкладенню холестерину на стінках артерій, що в результаті призводить до їх затвердіння. Таким чином, сливи ефективні для запобігання таких захворювань як атеросклероз (затвердіння артерій). Завдяки великій кількості вітаміну С, сливи можуть попередити такі захворювання як астма, остеоартрит, рак товстої кишки та ревматоїдний артрит. Вітамін С допомагає організму виробляти стійкість проти інфекційних захворювань, запалення та вільних радикалів.
Розчинні волокна також допомагають знизити рівень холестерину поглинаючи жовч у кишечнику, а потім вивільняючи її.

Запобігають дегенерації макули (сітківки ока)
Дегенерація сітківки ока - це захворювання, пов'язане з віком, яке впливає на очі. Оскільки делікатні тканини ока дегенерують у зв'язку з похилим віком, у людини може почати погіршуватись зір, що в результаті призведе до його повної втрати. Дослідження показали, що люди, які регулярно споживають приблизно 3 сливи вдень, здатні запобігти руйнації сітківки ока і підтримувати здоров'я слизової оболонки та шкіри.

Допомагають попередити ракові утворення
Деякі дослідження показали, що вживання слив може попередити виникнення раку, особливо молочної залози, шлунково-кишкового тракту та дихальних шляхів. Антиоксиданти припиняють розвиток клітин раку молочної залози, не вбиваючи при цьому здорових клітин. Антоціани (червоно-синій пігмент), що містяться у сливах захищають від ракових утворень, вивільняючи вільні радикали з організму. Вітамін А також захищає від раку ротової порожнини.

Підтримують здоров'я серця
Сливи містять антиоксиданти, які допомагають позбутися вільних радикалів і запобігають окисленню холестерину. Окислення холестерину становить загрозу для здоров'я кровоносних судин, що в результаті може призвести до ряду серцевих захворювань, таких як інсульт та інфаркт серця. Сливи містять калій, що є важливим компонентом клітинних та біологічних рідин, які допомагають контролювати частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск. Вони також запобігають згортанню тромбоцитів, що може призвести до атеросклерозу, гіпертонії, інсульту та ішемічної хвороби серця. Вітамін С, який міститься в сливах є надзвичайно корисним для контролю серцевих захворювань у людей хворих на цукровий діабет. Сливи містять вітамі В6, який регулює рівень гомоцистеїну (амінокислота, яка утворюється в результаті процесу метаболізму амінокислоти метіоніну) і зменшує ймовірність серцевого нападу.

Покращують процес метаболізму
Сливи і чорнослив, відомі як природній проносний засіб, який допомагає підтримувати регулярні випорожнення кишечника. Вони видаляють токсини з організму, запобігаючи запорам, що в результаті допомагає схуднути природнім способом. Сливи також мають сечогінну дію і сприяють детоксикації організму. Вони багаті клітковиною та антиоксидантами, які сприяють правильному травленню і хорошому метаболізму. Також, цей фрукт містить лимонну кислоту, яка запобігає втомі та спазмам. Сливи покращують роботу печінки та шлунково-кишкову функцію. Вживаючи сливи та сливовий сік, Ви легко можете позбутись зайвих кілограмів.

Знижують ризик розвитку цукрового діабету
Сливи контролюють рівень цукру в крові і знижують ризик розвитку цукрового діабету 2 типу. Фітопоживні речовини, що містяться в сливах контролюють вивільнення глюкози в крові після прийому їжі і регулюють викид інсуліну між прийомами їжі. Тому, людям хворим на діабет рекомендують включити сливи у свій раціон, оскільки це допоможе їм залишитись здоровими.

Покращують імунну систему
Сливи допомагають організму у зміцненні клітин та імунної системи. Вони запобігають застуді та грипу, і є особливо корисними для людей, які страждають від різноманітних інфекцій.

Багаті поживними речовинами
Сливи - є джерелом вітаміну А. Вони містять велику кількість бета-каротину, який має свої переваги для здоров'я, а також багаті калієм та клітковиною. Чорнослив містить велику кількість фолієвої кислоти та кальцію, який постачає фолати в організм. Фолієва кислота є дуже важливою для вагітних жінок і для росту плода.

Покращують здоров'я кісток
Дослідження показали, що вживання слив підвищує здоров'я кісток, особливо у жінок в період менопаузи та після неї. Сливи містять бор, яикй відіграє важливу роль в окостенінні і активно бере участь у збереженні щільності кісток та їх загального розвитку. Магній, що міститься в сливах необхідний для м'язів та нервових імпульсів.

Побічні ефекти

Незважаючи на те, що сливи багаті поживними речовинами, які є корисними для здоров'я, вони також можуть мати негативний вплив на організм, якщо їх вживати у великих кількостях. Сливи містять велику кількість природних оксолатів, які можуть призвести до каменів у нирках. Коли Ви вживаєте багато слив, рівень оксолатів в організмі збільшується і перешкоджає засвоєнню кальцію в організмі, і як наслідок кальцій починає утворювати осад у нирках. В результаті це може призвести до утворення дрібних або великих каменів у нирках та сечовому міхурі. Цей ризик розвитку каменів у нирках трапляється особливо у тих, хто має слабку травну систему та у людей, які погано пережовують їжу. Конкретних протипоказів вживання слив немає, однак, якщо у Вас є схильність розвитку каменів у нирках, або це захворювання є спадковим, їх не рекомендують вживати у великих кількостях.

Як вибрати і зберігати сливи

Сливи можуть бути доступними протягом цілого року, але найкращий період їх вживання з травня по вересень. Купуючи сливи в супермаркетах, зверніть увагу на їх насичений колір і дещо білуватий наліт на поверхні. Такі ознаки вказують на їх свіжість. Уникайте плодів з надмірною м'якістю та синюватістю. Стиглі фрукти зазвичай злегка м'які на дотик та мають солодкий аромат.

Злегка тверді, але вже стиглі плоди можна зберігати при кімнатній температурі, поки вони не дозріють, а згодом їх можна покласти в холодильник. Проте, перед вживанням сливи рекомендують потримати деякий час при кімнатній температурі, щоб сповна насолодитись їх багатим природнім смаком. Чорнослив (сушені сливи) можна зберігати при кімнатній температурі протягом декількох днів, або в холодильнику протягом місяця.

Приготування та подача слив

Перед вживанням, промийте сливи у холодній проточній воді. Свіжі стиглі сливи вживають разом зі шкіркою, однак, її також можна легко зняти. Проте, пам'ятайте, що шкірка не тільки містить велику кількість клітковини, але й деякі антиоксидантні пігменти, які є корисними для здоров'я. Тому, рекомендують просто ретельно промити фрукти і насолоджуватись ними без викидання шкірки. Окрім шкірки, сливи містять кістку, яку споживати не можна. Для того, щоб видалити кістку, що знаходиться всередині плоду, надріжте його вздовж, і видавіть її.

Сливи можна їсти не тільки у свіжому або сушеному вигляді, але і запеченими або тушкованими.

Їх використовують в приготуванні салатів, десертів, різноманітних джемів та желе. Чорнослив, так само як інші сушені фрукти, часто додають у кекси, торти та морозиво.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш