rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених фруктів, які на додачу корисні для здоров'я. Цей фрукт містить багато фіто-поживних речовин.

Деякі антиоксиданти, що містяться в яблуках зміцнюють здоров'я та запобігають пошкодженню клітин, яке виникає внаслідок окислення під час нормальної діяльності клиітин.

Яблука містять корисне для організму волокно - пектин. Одне яблуко середнього розміру містить близько 4 гр клітковини. Пектин класифікується як розчинне, в'язке і сприяюче бродінню волокно, що дає велику кількість переваг для здоров'я.

Користь яблук

- Яблука містять антиоксиданти та усі поживні речовини необхідні для оптимального росту і розвитку.

- Яблука не містять насичених жирів і холестерину, тому є низькокалорійними. Тим не менш, вони багаті клітковиною, яка допомагає запобігти засвоєнню поганих жирів в кишечнику. Клітковина також оберігає слизову оболонку товстої кишки від впливу токсичних речовин сполучаючись з канцерогенами, що спричинюють ракові утворення і сприяє їх виведенню.

- Яблука містять велику кількість вітаміну С і бета-каротину. Вітамін С - потужний природний антиоксидант. Вживання продуктів багатих цим вітаміном допомагає організму виробляти стійкість до інфекційних захворювань і вивільняти шкідливі, протизапальні вільні радикали з організму.

- Яблучний плід є хорошим джерелом вітамінів групи В, таких як рибофлавін, тіамін, піридоксин (вітамін В6, використовується як стимулятор в обміні речовин). Разом ці вітаміни допомагають у процесі метаболізму, а також сприяють різним синтетичним функціям в організмі людини.

- Яблука несуть велику кількість мінералів, таких як калій, фосфор і кальцій. Калій є важливим компонентом клітин та біологічних рідин і допомагає контролювати частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск, таким чином зменшуючи негативний вплив натрію.

Вживання яблук:

Допомагає отримати біліші зуби
Яблуко не замінить зубну щітку, але кусання і жування яблука стимулює вироблення слини в роті, знижуючи таким чином карієс за рахунок зниження рівня бактерій.

Знижує ризик виникнення хвороби Альцгеймера
Дослідження показали, що яблучний сік сприяє уникненню хвороби Альцгеймера і допомагає боротися з наслідками старіння мозку.

Захищає від хвороби Паркінсона
Дослідження показали, що люди, які вживають продукти з високим вмістом клітковини отримують певний захист від розвитку хвороби Паркінсона, яка характеризується пошкодженням нервових клітин мозку. Вчені пояснюють це наявністю антиоксидантів, що сприяють у боротьбі з вільними радикалами.

Запобігає виникненню різних форм раку
Вчені довели, що вживання яблук допомагає знизити ризик розвитку раку підшлункової залози на 23%. Окрім того, речовини, що містяться в яблучній шкірці сприяють у боротьбі проти ракових клітин в печінці, товстій кишці та молочних залозах. Екстракти з цілих яблук можуть зменшити кількість і розмір пухлин молочної залози. А також, регулярне вживання клітковини, що міститься в яблуках зменшує ризик виникнення ректальних пухлин.

Зменшує ризик виникнення діабету
Жінки, які їдять принаймі 1 яблуко вдень мають на 28% менше шансів захворіти діабетом типу 2 в порівнянні з тими, хто взагалі не вживає цього корисного фрукту. Яблука містять розчинну клітковину, яка врегульовує рівень цукру в крові.

Зменшує рівень холестерину
Розчинні волокна, що містяться в яблуках з'єднуються з жирами в кишечнику і таким чином призводять до зниження рівня холестерину. А це в свою чергу є корисним для здоров'я.

Підтримуює здоров'я серця
Фенольні сполуки, що містяться в шкірках яблук запобігають потраплянню холестерину у кров і утворенню затвердінь на стінках артерій. Якщо всередині артерій утворюються бляшки, вони знижують приплив крові до серця, що в результаті призводить до ішемічної хвороби серця.

Запобігає утворенню каменів в жовчному міхурі
Камені в жовчному міхурі утворюються внаслідок великої кількості холестерину в жовчі. Вони частіше трапляються при ожирінні. Щоб запобігти каменям в жовчному міхурі, лікарі рекомендують дієти з високим вмістом клітковини. Клітковина, що міститься в яблуках допоможе Вам контролювати свою вагу і рівень холестерину в організмі.

Ефективне при запорах та діареї
Клітковина, що міститься в яблуках допомагає нормалізувати стул поглинаючи надлишок води в кишечнику або навпаки вивільняючи її.

Заспокоює роздратований кишечник
Синдром роздратованого кишечника може бути спричинений запором, діареєю, болями в животі і здуттям живота. Щоб контролювати ці симптоми лікарі рекомендують зменшити вживання молочних та жирних продуктів, і включити у свій раціон продукти багаті на клітковину.

Запобігає утворенню геморою
Геморой - це розпухлі вени в анальному каналі. Хоча вони і не загрожують життю, проте можуть бути дуже болючими. Геморой спричинений великим тиском в тазових і ректальних областях. А клітковина, що міститься в яблуках полегшує процес випорожнення і тим самим зменшує чутливість геморою.

Допомагає контролювати вагу
Багато проблем зі здоров'ям пов'язані з надмірною вагою. Серед них хвороби серця, інсульт, високий кров'яний тиск, діабет 2 типу та утруднене дихання під час сну. Щоб управляти своєю вагою і поліпшити загальний стан здоров'я, лікарі рекомендують дієту насичену клітковиною. Продукти з високим вмістом клітковини є ситними і не містять багато калорій.

Сприяє детоксикації печінки
Ми постійно вживаємо токсини завдяки напоям або різним продуктам харчування. Печінка відповідає за виведення цих токсинів з організму. Найкраще детоксикації печінки сприяють яблука.

Підвищує імунну систему
Червоні яблука містять антиоксидант під назвою кверцетин. Дослідження довели, що кверцетин може допомогти підвищити і зміцнити імунну систему, особливо якщо Ви перебуваєте у стресовому стані.

Запобігає катаракті
Люди, які вживають фрукти, що містять антиоксиданти та багаті на клітковину, мають менше шансів на розвиток катаракти.

Запобіжні заходи та попередження

Ці фрукти є безпечними у більшості випадків, оскільки яблука та яблучний сік не викликають жодних побічних ефектів. Проте, забороняється їсти насінини з середини яблук, так як вони містять цианід і є отруйними. Вживання великої кількості насіння (1 чашка) може навіть призвести до летальних випадків. Цианід вивільняється в шлунок під час перетравлення насіння, тому процес появи симптомів отруєння може зайняти кілька годин.

Під час вагітності або у період годування груддю не рекомендують вживати яблука у великих кількостях. Вони також можуть викликати алергічні реакції у людей, які є чутливими до плодів сімейства розоцвітих. До них належать: абрикоси, мигдаль, слива, персик, груша і полуниця. Якщо у Вас є алергія на ці фрукти, перш ніж вживати яблука проконсультуйтесь із лікарем.

Як правильно вибирати і зберігати яблука?

Свіжі яблука є легко доступними в магазинах впродовж цілого року. Проте, будьте уважні коли їх купуєте. Обирайте тверді плоди, уникаючи фруктів з маркуванням, оскільки вони можуть приховувати дефекти.

Свіжі яблука можуть зберігатися при кімнатній температурі протягом декількох днів, а в холодильнику від 2 до 3 тижнів.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш