rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Часник, як приправа часто використовується у кулінарії. Проте він широко застосовується і в інших сферах життя. Впродовж років люди вживають часник як ліки, що допомагають запобігати і лікувати різноманітні захворювання та хвороби. Насамперед, вірусні інфекції, а також паразитів, грибкові захворювання, погане травлення та втому.

В Давньому Єгипті часник використовували в кулінарних та лікувальних цілях завдяки його терапевтичному ефекту. Протягом всієї історії на Близькому Сході, Східної Азії та Непалу, його застосовували для лікування бронхіту, гіпертонії (високий кров'яний тиск), туберкульозу, розладів печінки, дизентерії, кишкових черв'яків, ревматизму, цукрового діабету, коліків та лихоманки.

На сьогоднішній день часник використовується деякими людьми для профілактики раку легенів, шлунку, прямої кишки, передміхурової та молочної залоз. Крім того, його рекомендують вживати людям, у яких проблеми пов'язані із кров'ю та серцем, атеросклероз (затвердіння артерій), високий рівень холестерину, ішемічна хвороба серця, інфаркт. Деякі люди наносять часникову олію на шкіру для лікування грибкових інфекцій, таких як лишай, свербіж і мікоз, а також бородавок та мозолів.

Часник є одним із найпоширеніших інгрідієнтів в приготуванні страв, але окрім надання аромату їжі, він має великі цілющі властивості. Часник виробляє своєрідну хімічну речовину - алліцин. Алліцин - активний інгрідієнт і джерело специфічного запаху, що притаманний часнику. Саме завдяки йому часник має лікувальні властивості.

Вживання часнику допомагає при таких захворюваннях як:

Звичайна застуда.
Якщо часник вживати регулярно в якості профілактики, то він може знизити частоту і кількість простудних захворювань. Його антибактеріальні властивості допомагають в лікуванні подразненого горла. Часник також зменшує важкість інфекції верхніх дихальних шляхів. Його здатність до утворення і вивільнення мокротиння, робить його незамінним при хронічному бронхіті.

Атеросклероз (затвердіння артерій).
З віком, у людей зменшується еластичність і гнучкість артерій. Вони втрачають здатність до розтягування, проте вживання часнику допомагає підтримувати артерії у формі, та зберігає їх еластичність. Сірковмісні сполуки, що містяться в часнику запобігають засміченню кровоносних судин і уповільнюють розвиток атеросклерозу.

Рак товстої або прямої кишки.
Протиракові властивості часнику обумовлені наявністю аллілових сульфідів, які він містить в собі. За даними досліджень, діалліловий сульфід гальмує перетворення складової, яка пов'язана із збільшенням захворюваності на рак молочної залози, в канцерогени. Саме тому, лікарі рекомендують вживати часник на постійній основі. Великі дози екстракту часнику протягом 12 місяців щодня знижують ризик розвитку нових пухлин.

Високий кров'яний тиск.
У людей із високим кров'яним тиском часник допомагає знизити його на 7% - 8%. Слід пам'ятати, що він також знижує нормальний артеріальний тиск, тому людям, які не страждають гіпертонією не рекомендується вживати його у великих дозах.

Укуси кліщів.
У людей, які споживають велику кількість часнику протягом 5 місяців, зменшується частота і кількість укусів кліщів.

Наявність бородавок.
Якщо намазувати часником бородавки на руках два рази на день, вони можуть зникнути протягом 1 - 2 тижнів. При застосуванні водорозчинного екстракту часнику, певне поліпшення може настати після 30 - 40 днів лікування.

Простата.
У чоловіків, які їдять зубок часнику щодня, значно зменшується ризик виникнення раку простати.

Особливі запобіжні заходи та попередження:

1. Часник безпечний для вживання. Проте, він може мати певні побічні ефекти при вживанні у сирому вигляді, такі як: неприємний запах з рота, відчуття печіння в горлі або животі, печія, гази, нудота, блювота, понос та специфічний запах тіла. Окрім цього, часник збільшує ризик кровотечі. Тому, його не рекомендують вживати людям, які щойно перенесли хірургічне втручання. У людей, які перебувають у постійному контакті із часником може виникнути астма та інші алергічні реакції.

2. Часник, відносно безпечний при нанесенні на шкіру. Гелі, пасти та рідини для полоскання порожнини рота, що містять часник можна використовувати протягом 3 місяців без будь яких побічних ефектів. Проте, при нанесенні гелю на шкіру будьте обережні, оскільки надмірна його кількість може призвести до пошкодження схожого на опік.

3. При вагітності та годуванні груддю, часник можна вживати у помірних кількостях в їжу. Проте, він може бути небезпечним при використанні його у медичних дозах або в цілях профілактики у період годування груддю.

4. Дітям вживати часник рекомендується протягом короткого періоду, оскільки він може бути небезпечним, а в деяких випадках і фатальним, якщо приймається орально у великих дозах.

5. Людям, які страждають проблемами травлення рекомендують вживати часник з обережністю, оскільки він може подразнювати шлунково-кишковий тракт.

КОРИСНІ ЯКОСТІ ЧАСНИКУ

- Часник дуже корисний, містить багато поживних речовин і водночас малокалорійний. Він багатий на вітамін С, вітамін В6 і марганець.

- Часник містить антиоксиданти, які захищають від ушкодження клітин і старіння. Висока доза часнику збільшує антиоксидантні ферменти в організмі людини. Об'єднані ефекти по зниженню рівня холестерину і артеріального тиску, а також антиоксидантні властивості можуть допомогти запобігти появі поширених захворювань головного мозку, таких як хвороба Альцгеймера і недоумство.

- Часник допомагає продовжити життя. Це твердження не варто сприймати буквально, оскільки вплив часнику на тривалість життя довести неможливо. Але, враховуючи те, що він допомагає боротися із інфекційними захворюваннями та кров'яним тиском, що є причиною багатьох смертей, є сенс вважати, що він може допомогти жити довше.

- Часник допомагає вивести важкі метали з організму. Завдяки сполукам сірки, що містяться в часнику, він захищає від пошкодження органів внаслідок впливу токсинів важких металів.

- Часник може поліпшити здоров'я кісток. Дослідження показали, що жінки у період менопаузи, які вживають добову норму сухого екстракту часнику (2 г сирого часнику) значно знижують нестачу естрогенів. Це свідчить про те, що часник може мати сприятливий вплив на здоров'я кісткової тканини у жінок. Крім того, вживання часнику та цибулі позитивно впливає на остеоартрит.

- Часник допомагає запобігти утворенню тромбів всередині кровоносних судин. Це можливо завдяки основному компоненту, що міститься в часнику, алліцину. Для того, щоб залишатись здоровим, приймайте один товчений зубок кожен день на порожній шлунок.

- Часник підтримує рівень артеріального тиску у нормі. Алліцин блокує діяльність ангіотензину (білок, який відповідає за підвищення артеріального тиску) і допомагає нормалізувати тиск. Полісульфіди, присутні в часнику за допомогою червоних кров'яних клітин перетворюються на газ - сульфід водню, який допомагає розширювати кровоносні судини і таким чином контролювати кров'яний тиск. Отже, щоб допомогти збалансувати артеріальний тиск, включіть часник у Ваш щоденний раціон.

- Часник допомагає знизити рівень поганого холестерину. Елементи присутні в часнику помірно зменшують тригліцериди у крові і в цілому холестерин. Це також допомагає зменшити утворення артеріальних бляшок.

- Часник допомагає у боротьбі з алергією. Його вживають з метою поліпшення алергічного запалення дихальних шляхів (алергічний риніт). Крім того, сік сирого часника використовують, для того, щоб миттєво зупинити свербіж, що виник через висип і укуси комах.

- Часник допомагає врегулювати рівень цукру в крові. Він підвищує вивільнення інсуліну і регулює рівень цукру в крові. Це є досить важливо для організму, особливо у тих хто страждає на цукровий діабет.

- Часник допомагає боротися з анемією та дефіцитом заліза. Діалло сульфіди, присутні в часнику збільшують виробництво ферропортіна (білок, який допомагає поглинати і вивільняти залізо) і покращують метаболізм заліза. Все це допомагає запобігти дефіциту заліза і пов'язаних із ним захворювань таких як анемія.

- Часник може додати у Ваше сексуальне життя необхідний імпульс. Завдяки своїм властивостям афродизіаку, він здатний підвищувати циркуляцію крові та підсилювати оргазм.

- Часник також може полегшити зубний біль завдяки своїм антибактеріальним та знеболюючим властивостям. Проте, пам'ятайте, що він може викликати подразнення ясен. Подрібніть зубок часнику і покладіть його безпосередньо на уражений зуб.

- Часник може допомогти втратити вагу. Згідно з дослідженнями, часник здатний регулювати утворення жирових клітин в організмі шляхом перетворення їх у вуглеводи, які виводяться з організму.

Отже, часник має відразу потрійну дію: антибактеріальну, противірусну та протигрибкову. Він належить до тих продуктів, які слід вживати в помірній кількості кожен день (один або два зубчики середнього розміру, як правило, достатньо).

Важливо пам'ятати, що часник повинен бути свіжим, щоб бути максимально корисним для здоров'я. Активний інгрідієнт, алліцин, нестабільний і може бути знищений протягом години, якщо часник потовкти. Тому, в такому вигляді його не варто вживати, оскільки він не дасть жодних результатів.

 

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш