rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що належить до сімейства гарбузових і надзвичайно багатий життєво важливими речовинами, антиоксидантами та вітамінами. Він містить вітаміни А і С, а також флавоноїдні полі-фенольні антиоксиданти, такі як лютеїн, каротин. Це один з найбільш популярних польових культур, що культивуються по всьому світу.

Гарбузи відрізняються між собою формою, розміром та кольором. Гігантські гарбузи важать 4-6 кг і максимально можуть досягати 25 кг. Найсмачнішими вважаються плоскі, невеликі за розміром, що мають солодкий смак та помаранчевий колір. Загалом, гарбузам характерний оранжевий або жовтий колір. Однак, деякі сорти можуть проявляти інші кольори від темно до світло зеленого, коричневий, білий, червоний та сірий. Їх колірні характеристики в значній мірі залежать від жовто-оранжевих пігментів шкірки та целюлози. В середині, гарбуз золотисто-жовтого або помаранчевого кольору в залежності від полі-фенольних пігментів у ньому. Плід має порожнистий центр заповнений білим насінням невеликого розміру. Гарбузове насіння є відмінним джерелом білка, мінералів, вітамінів та омега-3 жирних кислот.

Багато людей використовують гарбуз просто як прикрасу для свята, або начиння для випічок. Однак його слід розглядати в першу чергу як корисний овоч, оскільки він містить багато поживних речовин, вітамінів та мінералів, а також невелику кількість калорій. Так, 100 грам гарбуза міститься 49 калорій, 1,5г білка, 1,15г жиру, 12г вуглеводів та 0 холестерину. Вживання 100 - 150 грам (приблизно одна чашка) вареного гарбуза забезпечить 100% щоденних потреб у вітаміні А, 20% денної норми вітаміну С, 10% вітаміну Е, калію, марганцю, фолієвої кислоти, магнію, фосфору та заліза. Найкорисніше вживати гарбуз свіжим або вареним.  

Переваги гарбуза для здоров'я

Здавна вважалося, що вживання фруктів та овочів усіх видів допомагає знизити ризик виникнення багатьох пов'язаних зі способом життя захворювань. Дослідження довели, що збільшення споживання рослинної їжі, наприклад гарбуза зменшує вагу та ризик виникнення ожиріння і смертності в цілому, виникнення діабету та хвороби серця, сприяє здоровому кольору обличчя і волосся, а також збільшує енергію в організмі.

Джерело вітамінів та мінералів
Гарбуз - відмінне джерело бета-каротину (потужний антиоксидант, що надає помаранчевого забарвлення овочам та фруктам і в організмі перетворюється у вітамін А). Вживання продуктів, багатих бета-каротином знижує ризик розвитку деяких видів раку, захищає від астми та інших хвороб серця, а також затримує процес старіння та дегенерацію тіла.

Нормалізує кров'яний тиск
Гарбуз містить велику кількість клітковини, калію та вітаміну С, що допомагає підтримувати нормальну роботу серця. Вживання калію рівнозначно важливе зменшенню споживання натрію для лікування гіпертонії (високого кров'яного тиску). Гарбуз рекомендують включити у свій раціон, оскільки він сприяє нормалізації кров'яного тиску. Збільшення калію в організмі знижує ризик інсульту, захищає від втрати м'язової маси, допомагає зберегти мінеральну щільність кісткової тканини та попереджує утворення каменів у нирках.

Запобігає виникненню ракових утворень
Гарбуз містить вітамін А та бета-каротин, вживання яких попереджує утворення ракових клітин.

Вітамін А - потужний природний антиоксидант, необхідний організму для підтримки цілісності шкіри. Натуральні продукти, що містять велику кількість вітаміну А захищають тіло від ракових утворень у легенях та порожнині рота. Дослідження показали, що вживання фруктів багатих бета-каротином зменшує ризик виникнення раку передміхурової залози.

Покращує зір
Гарбуз містить важливі для зору антиоксиданти, вітаміни С та Е і бета-каротин. Вони підтримують здоров'я очей і запобігають дегенеративним ушкодженням сітківки ока. Регулярне вживання гарбуза зменшує ризик та прогресування вікової макулярної дегенерації.

Сприяє народжуваності
Жінкам у дітородному віці рекомендують вживати більше заліза, яке вони отримують з рослинних джерел вживаючи гарбуз, квасолю та шпинат, оскільки це сприяє народжуваності. Окрім того, вітамін А, що міститься в гарбузі (споживається як бета-каротин та перетворюється на вітамін А в організмі) має важливе значення під час вагітності та в період лактації для синтезу гормонів.

Допомагає втратити вагу
Гарбуз - одним з найменш калорійних овочів. Він не містить насичених жирів чи холестерину. Однак, багатий клітковиною, антиоксидантами, мінералами та вітамінами. Вживання гарбуза підтримує відчуття ситості протягом довшого періоду часу, тому Ви не набираєте зайвих калорій. Дослідження довели, що різноманітні дієти, які включають волокно допомагають людям їсти менше і таким чином втрачати зайві кілограми. Дієтологи рекомендують включити гарбуз у свій раціон, якщо Ви дотримуєтесь програми по зниженню ваги.

Зміцнює імунітет
Рослинні продукти, такі як гарбуз, що містить велику кількість вітаміну С та бета-каротину підвищують імунітет завдяки потужній комбінації поживних речовин. Тому, споживаючи гарбуз Ви не тільки поповнюєте організм поживними речовинами, але й захищаєте його від простудних захворювань.

Вибір гарбуза під час купівлі і зберігання

Гарбузи доступні в магазинах та на базарах України протягом цілого року. Купувати їх рекомендують цілими, оскільки вони таким чином зберігають весь спектр смаків і при цьому залишаються свіжими значно довший період часу. Уникайте гарбузів зі зморшкуватою поверхнею, порізами та синцями. Зрілий плід повинен бути яскравого кольору, твердий на дотик та важкий, коли його взяти у руки.

Достиглий цілий гарбуз можна зберігати протягом багатьох тижнів у прохолодному, добре провітрюваному місці при кімнатній температурі. Однак, якщо Ви все таки купуєте його частинами, то їх слід відразу покласти в холодильник, де вони можуть зберігатися протягом декількох днів.

Приготування гарбуза

Деякі гібридні сорти, як правило, піддають обробці інсектицидами. Тому, ретельно вимийте гарбуз перед приготуванням у проточній воді, щоб видалити бруд, грунт та залишки фунгіцидів.

Відріжте корінь, що міститься зверху і поділіть гарбуз на дві рівні половини. Видаліть вміст гарбуза, відділивши насіння. Потім поріжте м'якоть кубиками, оскільки це найзручніший спосіб приготування гарбуза. Гарбузове насіння також є їстівним і дуже корисним для організму. Тому, видаливши його з гарбуза, спочатку промийте, а потім висушіть.

Існує чимало способів включити гарбуз у свій раціон. Його використовують для приготування різноманітних страв, таких як гарбузовий пиріг, гарбузова каша та десерти. Однак, у вареному вигляді він вважається найкориснішим, оскільки містить максимум поживних речовин.

У Китаї, навіть використовують молоді листя гарбуза для приготування супів або просто вживають їх як зелень. В Індії, гарбуз популярний у приготуванні солодких страв, десертів, халви та каррі. У Сполучених Штатах та Європі його найчастіше використовують у приготуванні пирогів, млинців, заварного крему, суфле та равіолі.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш