rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Абрикоси - користь для здоров'я, вітаміни. Як вибрати і зберігати абрикоси?

Абрикоси - жовтувато-оранжеві фрукти, що належать до сімейства розоцвітих. За зовнішнім виглядом і розміром повністю дозрілі плоди можуть бути від 1,5см до 2,5см.

У своїй недостиглій формі абрикоси є зеленого кольору, який перетворюється на золотисто-жовтий або оранжевий, коли вони починають дозрівати. Свіжі абрикоси, як правило, доступні в літній сезон. Однак їх можна косервувати і засушувати і таким чином насолоджуватись їхнім сиаком протягом всього року. Вони однаково поживні як у свіжому так і у сушеному вигляді. Абрикос - це середнього розміру листяне дерево, яке росте в добре дренованому грунті гірських схилів.

Абрикоси вирощують у багатьох країнах світу. Вперше їх почали вирощувати в Китаї, але через міжнародну торгівлю вони поширились в Європі. Проте, найбільш популярними вони є в країнах Північної та Південної Америки, оскільки погодні умови цих країн є досить сприятливими для вирощування абрикосів.

Абрикоси мають багато поживних речовин та мінералів таких як кальцій, залізо, марганець, цинк. Ці мінерали допомагають у підтримці гормонального балансу, регуляції серцевого ритму і дозволяють тримати артеріальний тиск під контролем. 100 г свіжих абрикосів містять 12% вітаміну С, 12% вітаміну А, 6% калію і всього лише 48 калорій. Цей фрукт не містить жирів, однак має велику кількість цукру. Сушені абрикоси (курага) в порівнянні зі свіжими мають менше вітаміну С, проте є однаково корисні. Кістки з абрикосів є також їстівними і на смак вони як мигдаль.

Осовні переваги абрикосів для здоров'я

Окрім свого неперевершеного смаку, абрикоси приносять велику користь здоров'ю. Вони багаті клітковиною, що містить бета-каротин, антиоксидант, який не дозволяє вільним радикалам вражати клітини і тканини. Крім того, антиоксидантні властивості абрикос роблять їх ефективними для підвищення імунітету, поліпшення загального самопочуття і покращення зору.

Покращують зір
Багато досліджень показали, що вживання абрикосів є корисним для покращення зору. Щоденне вживання абрикосів запобігає віковій дистрофії сітківки, а вона є однією з основних причин втрати зору у людей старшого віку. Абрикоси також допомагають у зміцненні зорових нервів. Каротиноїди та вітаміни, особливо вітамін А і бета-каротин, які містяться в абрикосах відповідають за зменшення ризику розвитку дистрофії сітківки. Вітамін А і лютеїн покращують зір у людей, які страждають від пігментного ретиніту і затримують втрату периферичного зору.

Відмінне джерело антиоксидантів
Антиоксиданти необхідні організму для його природного функціонування. Чим більша кількість антиоксидантів в організмі, тим більша швидкість вивільнення токсинів з нього. Токсини - шкідливі речовини, які накопичуються в кишечнику та шлунково-кишковому тракті. Антиоксиданти також дозволяють позбутися від вільних радикалів, що утворюються в організмі природним шляхом під впливом кисню. А це є дуже важливо, оскільки вільні радикали, якщо не вивільняються з організму регулярно, можуть пошкодити тіло на клітинному рівні. Абрикоси мають здатність збільшувати продукування антиоксидантів.

Абрикоси містять велику кількість вітаміну А, який є корисним для росту клітин в організмі і допомагає у поліпшенні імунної системи. Поліпшення імунної системи призводить до загального покращеного стану здоров'я всього організму.

Містять необхідну організму клітковину
Свіжі та сушені абрикоси є найкращим джерелом харчових волокон. Клітковина вцілому корисна для людського тіла, проте абрикоси містять особливий вид клітковини, що легко розчиняється в організмі і таким чином допомагає в поглинанні необхідних поживних речовин. Крім того, вона сприяє руйнуванню жирних кислот. Після того, як жирні кислоти розбиваються вони полегшують вивільнення переварених часток їжі з організму. Таким чином, дієтичні волокна сприяють нормальному травленню і захищають від закрепів.

Покращують роботу серця
Велика кількість розчинних волокон є корисною для здоров'я серця. Волокна зменшують вміст поганого холестерину в організмі, тим самим знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Калій, що міститься в абрикосах збалансовує електроліти (рівень води всередині та між клітинами, який утворюється при взаємодії калію з натрієм або сіллю) і підтримує роботу серця, роблячи його таким чином здоровішим. Калій також необхідний для підтримки артеріального тиску на стабільному рівні. Дефіцит калію в організмі може призвести до розвитку гіпертонії, а вона в свою чергу до можливих серцевих нападів. Для покращення роботи серця, рекомендують вживати половину склянки абрикосів щодня.

Містять гема залізо
Вміст заліза в абрикосах запобігає розвитку анемії (низький вміст червоних кров'яних тілець у крові) і таким чином підтримує нормальний рівень гемоглобіну в організмі. Анемія часто характеризується запамороченням, слабкістю, нудотою і постійною втомою. Жінки більш схильні до розвитку анемії ніж чоловіки, оскільки вони втрачають кров щомісяця, а втрата крові в свою чергу вказує на втрату вмісту заліза і поживних речовин, тому їм особливо рекомендується регулярно вживати абрикоси.

Запобігають розвитку ракових утворень
Вільні радикали в організмі є дуже шкідливими, оскільки вражають структуру ДНК на клітинному рівні викликаючи аномальний ріст клітин. Вони пригнічують природний хід росту клітин і з часом руйнують їх. Утворення цих радикалів спричинене реакцією молекул з киснем. Антиоксиданти очищають організм від цих вільних радикалів. Велика кількість антиоксидантів, що містяться в абрикосах знижує ризик розвитку раку легенів, стравоходу і гортані.

Мають особливі переваги для шкіри
Вітаміни А і С та антиоксиданти, що містяться в абрикосах уповільнюють процес старіння, прискорюючи виробництво клітин, які замінюють шар відмерлих і зношених клітин. Це оновлює шкіру і видаляє зморшки, які додають Вашій зовнішності напруженості. Вітамін А допомагає шкірі позбутися від вугрів та інших підшкірних захворювань. Антиоксиданти присутні в насінні абрикосів сприяють повільному старінню шкіри та поліпшують її тонус.

Допомагають втратити вагу
Високий вміст волокон покращує травну систему і допомагає поліпшити процес метаболізму. Крім того, абрикоси містять невелику кількість калорій. Вони також відновлюють електролітний баланс і наповнюють шлунок не додаючи зайвих калорій, які в кінцевому результаті призводять до збільшення загальної маси тіла.

Зміцнюють кістки
Абрикоси багаті на кальцій і калій. Кальцій необхідний в організмі для формування кісткової тканини і розвитку кісток. Дефіцит кальцію призводить до остеопорозу (порушення нормального розвитку кісток). Високий вміст кальцію допомагає підтримувтаи здоров'я кісток і позбавляє їх від ламкості.
Проте, не менш важливим мінералом в організмі є калій, який регулює всмоктування, розподіл і виведення кальцію з організму. Без калію, весь кальцій, який Ви споживаєте вивільнявся б у кровообіг, що в результаті призвело б до проблем з міхурем та негативно вплинуло б на здоров'я кісток.

Застосування абрикосів у лікувальних цілях

Свіжі і сушені абрикоси, їх насіння та абрикосове масло застосовують у медичних та косметичних цілях. Абрикоси використовують при лікуванні дерматиту, екземи та запалення шкіри. Насіння абрикос зміцнюють імунну систему і допомагають у профілактиці простудних захворювань і грипу. А також їх застосовують для лікування болю в суглобах та при артриті.
Абрикосова олія - м'яка і в основному використовується в продуктах по догляду за дитиною таких як лосьйони, бальзами, а також в косметиці. Її широко використовують для масажу тіла, оскільки вона має заспокійливий та зволожуючий ефект. З високим вмістом вітаміну Е, абрикосова олія підходить для догляду за шкірою не роблячи її жирною.

Вживання абрикосів цілком безпечне, однак у разі вагітності або годуванні груддю рекомендують перед вживанням проконсультуватись із лікарем.

Як вибрати і зберігати абрикоси?

Сезон свіжих абрикос триває з травня по вересень. Щоб купити стиглі абрикоси, які мають насичений колір та аромат, уникайте плодів блідо-жовтого кольору, оскільки вони ще повністю недозріли. Зберігайте їх в холодильнику при високій відносній вологості.

Сушені абрикоси або як їх називають у народі, курага, корисні так само як і свіжі фрукти і є легкодоступними в усіх супермаркетах.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш