rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, яку під час приготування різноманітних страв використовують майже завжди.

У харчових продуктах, вона є невід'ємною складовою багатьох рецептів. Проте, її лікувальні властивості також роблять її важливою лікарською рослиною. Цибулю застосовують для лікування проблем з травленням, втрати апетиту, розладу шлунку, жовчного міхура, а також для лікування серця і кровоносних судин, включаючи біль у грудях (стенокардія), високий кров'яний тиск і для запобігання затвердіння артерій (атеросклероз). Окрім цього, цибуля може допомогти знизити рівень холестерину в крові.

Дослідження довели, що вона зменшує напругу в легенях у людей, які страждають астмою. Тому, її використовують для лікування болю в горлі, бронхіту, астми, вздуття, паразитів та діабету. Деякі люди вживають її як сечогінний засіб.

При укусах комах, ранах, опіках, синцях цибулю наносять безпосередньо на шкіру на уражені місця. Багата антиоксидантами вона запобігає раковим утворенням та простуді. Цибуля містить натуральний цукор, вітаміни А, В6, С і Е, мінерали, такі як натрій, калій, залізо та клітковину. В 100 гр цибулі міститься 44 калорії та 1,4 г клітковини. А також вона є хорошим джерелом фолієвої кислоти.

Ще в стародавні часи, цибулю використовували в якості попереджувальних ліків проти епідемій холери та чуми. Римський імператор Нерон, вживав її як ліки від застуди і така тенденція поширилась, зробивши цибулю невід'ємним компонентом в раціоні багатьох країн.

Окрім своїх цілющих властивостей цибуля є просто смачною. Вона формує основу багатьох страв. Її використовують у сирому вигляді, смажену, запечену, тушковану або просто варену.

Користь цибулі

Випадання волосся (алопеція)
Дослідження показали, що втирання соку з цибулі в шкіру голови протягом 8 тижнів може покращити ріст волосся, особливо у людей які страждають його втратою.

Діабет
Цибуля збільшує інсулін в організмі і контролює рівень цукру в крові. Вживаючи її три рази на день протягом 8 тижнів, Ви можете знизити рівень цукру в крові. Це особливо корисно для людей хворих на діабет.

Високий кров'яний тиск
Вживаючи регулярно протягом тижня цибулю, оливкову олію, а також продукти, що містять вітаміни Е та С, фолієву кислоту можна знизити систолічний артеріальний тиск (верхній показник). Проте, це не стосується діастолічного (нижній показник).

Рубці
Більшість досліджень показали, що застосування екстракту цибулі на шкіру протягом періоду від 10 тижнів до 6 місяців, покращує колір і зовнішній вигляд рубців, а також знімає біль і свербіж у людей зі шрамами, що виникли в результаті опіку, видалення татуювань, травм або хірургічного видалення тканин.

Антисептик
Цибуля має антисептичні та антимікробні властивості і допомагає триматись подалі від інфекцій. Рекомендують вживати одну цибулину середнього розміру вдень з метою профілактики.

Сон
Допомагає вилікувати безсоння або порушення сну.

Поліпшує травну систему
Якщо у Вас є проблеми з травленням, то цибуля може їх усунути збільшуючи виділення шлункового соку.

Загоєння шкіри
Цибулевий сік сприяє загоєнню спаленої шкіри або укусу комахи, бджоли. Нанесіть його на ушкоджену ділянку, і потримайте декілька хвилин. Цибуля має омолоджувальні властивості на тканини тіла.

Здоров'я
- Цибулю також споживають з метою запобігти раку голови, шиї та товстої кишки.

- Вживаючи цибулю щодня, Ви можете захистити себе від остеопорозу і атеросклерозу.

- Цибуля допомагає при зубному болі та попереджує гниття зуба.

- Вживання цибулі є ефективним для хорошої пам'яті та сильної нервової системи.

- Цибуля здатна врегулювати порушення менструального циклу. Її рекомендують вживати за декілька днів до початку Вашого циклу.

Цибуля набагато корисніша у сирому вигляді, оскільки вона містить велику кількість органічних сполук сірки, що мають ефірну олію і є корисними для здоров'я. При взаємодії з теплом, вони руйнуються, тому для кращого ефекту цибулю рекомендують споживати сирою. Проте, сік з цибулі може діяти як подразник і шлунку може бути тяжко її переварити. В такому випадку, для людей, які страждають такими проблемами, існує більш прийнятний спосіб насолодитись нею зі збереженням максимальної кількості вітамінів. Просто, спробуйте, запекти цибулю в шкірці, аналогічно тому як Ви це робите з картоплею. Такий метод приготування, зберігає всі поживні речовини всередині, і водночас Ви отримуєте ніжніший смак та аромат.

Недоліки цибулі

Цибулі притаманний своєрідний запах, який ще довго зберігається на руках та при диханні. Подрібнивши цибулю, спробуйте прополоскати руки холодною водою, натираючи їх сіллю, а потім знову змийте з милом і теплою водою. Щоб позбутися характерного запаху з роту, з'їжте гілочку петрушки або яблуко. Це допоможе нейтралізувати її стійкий аромат.

Особливі застереження при вживанні цибулі

Цибуля відносно безпечна, якщо її вживати з їжею або при нанесенні на шкіру. Проте, цибулю не рекомендують вживати при:
- кровотечах (цибуля може уповільнити згортання крові і таким чином збільшити ризик кровотечі, якщо її приймати у лікувальних цілях).
- у період вагітності та годуванні груддю.
- хірургічному втручанні (цибуля уповільнює згортання крові і понижує цукор в крові, таким чином може завадити контролювати рівень цукру в крові під час хірургічних процедур. Припиніть вживати цибулю щонайменше за 2 тижні до запланованої операції).

Деякі люди мають алергію на цибулю, а при взаємодії її з препаратами такими як, наприклад, аспірин, алергія може загостритись, оскільки аспірин збільшує чутливість до цибулі. У таких випадках їх не рекомендують вживати одночасно. Якщо Ви приймаєте ліки, що містять літій, вживання цибулі може мати серйозні побічні ефекти. Цибуля діє як сечогінний засіб і завдяки їй організм може швидко позбуватися від літію, що може призвести до негативних наслідків. Вживання оптимальної дози цибулі залежить від декількох факторів, таких як вік, здоров'я, стан організму. Незважаючи на те, що це натуральний продукт, його вживання не завжди є безпечним і дозування також може бути важливим. Не рекомендують вживати більше ніж 35 г цибулі щодня. У інших випадках її застосування, проконсультуйтесь із лікарем.

Види цибулі

Цибуля відрізняється розміром, кольором і смаком. Зелену цибулю вирощують в теплих кліматичних умовах і вона має більш м'який, солодкий смак. Ріпчасту вирощують в холодних кліматичних умовах і, як правило, вона має більш гострий смак та різний колір. Розрізняють: білу, жовту і червону. Менша цибуля має свої різновиди: цибуля порей та цибуля-шалот.

Як правильно вибрати і зберігати цибулю

Кругла по формі цибуля повинна бути тверда і мати суху і гладку шкірку. Не купуйте цибулю, що пустила коріння, а також якщо помітили ознаки гниття. Цибулю найкраще зберігати при кімнатній температурі, подалі від яскравих променів сонця і в добре провітрюваному приміщенні. Жовта цибуля з гострим смаком буде зберігатись довше, оскільки сполуки, що виробляють цей смак містять природні консерванти. Цибулю слід зберігати окремо від картоплі, так як вона поглинає вологу та газ етилен, в результаті чого картопля швидше псується. Не зберігайте приготовлену цибулю в металевому посуді, оскільки це призведе до її знебарвлення. Заморожуючи порізану цибулю, пам'ятайте, що вона втрачає більшу частину свого аромату.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш