rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Гречка, користь гречки, приготування та зберігання

Гречка - енергетична і поживна їжа, доступна протягом усього року, яку можна їсти кожен день як альтернативу рису або звичайній каші.

У той час як більшість людей думають, що гречка - зернова крупа, насправді ж вона є насінням плоду. Чудовий замінник зернових для людей, які чутливі до пшениці, жита, ячменю або інших зернових, що містять білок глютену. Її рекомендують вживати людям, у яких алергія на пшеницю. Вона має високий вміст клітковини і білка, а також значні кількості заліза та магнію. Крім того, вона містить всі незамінні амінокислоти.

Гречаний цвіт є дуже ароматним і привабливим для бджіл, які використовують його для отримання спеціального, сильно ароматизованого темного меду.

Гречка поширена в Північній Європі, а також Азії. З Х по ХІІІ століття, вона широко культувувалася в Китаї. Звідти поширилась в Європу і Росію. Найбільше її виробляють в Росії та Польщі, де вона відіграє важливу роль для традиційних кухонь цих країн.

Користь гречки для здоров'я

- Найкраще джерело білків високої якості, що легко засвоюються. Це робить гречку чудовим замінником м'яса. Завдяки високому вмісту білка в гречаній крупі її споживають у їжу, щоб знизити рівень холестерину в плазмі, позбутися зайвого жиру та жовчних каменів. Гречка багата на нерозчинні волокна, завдяки яким вона може запобігти появі каменів у жовчному міхурі. Нерозчинні волокна прискорюють рух їжі через кишечник, підвищують чутливість до інсуліну, але знижують секрецію жовчних кислот і цукру в крові.

- Замінник жирів
Крохмаль, який міститься в гречаній крупі може виступати в якості замінника жиру в оброблених харчових продуктах.

- Знижує кров'яний тиск
Гречка - хороше джерело магнію, що відіграє важливу роль у поліпшенні кров'яного тиску, розслабляючи кровоносні судини. Це знижує кров'яний тиск природнім способом, без використання шкідливих хімічних речовин. Окрім того, високий рівень рутину, що добувається із листків гречки, застосовується також в медицині для лікування високого кров'яного тиску.

- Гречка - хороший антиалерген
Гречане лушпиння використовують в якості начиння в подушки для тих, у кого алергія на пір'я, пил та пилок.

- Допомагає при діабеті
Маючи низький вміст калорій та жиру, гречка є ідеальною їжею для хворих на цукровий діабет. Вона містить лікарську хімічну речовину, що зміцнює стінки капілярів та зменшує кровотечу, тим самим знижуючи ризик фатальних і серцевих нападів у людей з високим кров'яним тиском та діабетом. Гречка покращує цілісність мікросудин та кровообіг у хворих на діабет, запобігаючи пошкодженню нервів і м'язових клітин та втрати функції нирок. З рівнем гліцерину 54, вона знижує рівень цукру в крові повільніше ніж рисові або пшеничні продукти.

- Дуже добре підходить для травлення
Завдяки своїм властивостям, гречка очищує та зміцнює кишечник, покращує апетит. Є ефективною для лікування дизентерії та хронічного проносу.

- Не містить нітратів
Гречка росте дуже швидко і зазвичай не вимагає багато пестицидів або інших хімічних речовин.

- Захищає від астми у дітей
Згідно із дослідженнями, споживання гречки може знизити ризик дитячої астми приблизно на 50%. Завдяки високому вмісту магнію і вітаміну Е, гречка може допомогти у зниженні захворюваності дитячої астми.

- Захищає від раку молочних залоз
Дослідження показали, що вживання гречки знижує ризик раку молочної залози. Антиоксидантні властивості гречки часто використовуються в якості протиотрути для рентгенівських опромінювачів. Вона відіграє важливу роль в постачанні естрогену, а отже є корисною для жінок в період менопаузи або після неї.

- Серцево-судинні захворювання
Будучи багатою на вітамін В, особливо ніацин, фолат та вітамін В6, гречка є дуже корисною для здоров'я серцево-судинної системи. Ці вітаміни знижують концентрацію холестерину в крові. Мінерали, такі як залізо, магній, фосфор, мідь та марганець допомагають в зниженні артеріального тиску і поліпшують оксигенацію крові. Гречка містить високоякісні білки, які видаляють утворення тригліцеридів. Таким чином, вона є корисною для людей із слабким серцем та іншими серцево-судинними проблемами.

- Допомагає у втраті ваги
Зерна гречки можуть бути корисними у втраті ваги. Гречка містить менше калорій в порівнянні з іншими крупами, такими як пшениця чи ячмінь. Вона не містить насичених жирів та холестерину, багата клітковиною та білком. Гречка відіграє важливу роль у придушенні апетиту, контролюючи рівень цукру в крові, що сприяє правильному травленню та побудові м'язової маси.

- Підвищує здоров'я кісток
Марганець, що присутній в гречці забезпечує здорову структуру кістки формуючи необхідні ферменти для побудови кісток і сприяє метаболічним процесам в організмі людини. Він також активно бере участь у формуванні сполучної тканини, поглинанні кальцію і метаболізму жирів та цукру. Магній також є корисним для кісток і зубів. Він полегшує всмоктування кальцію в організмі і попереджує розвиток остеопорозу. Таким чином, гречка сприяє здоров'ю структури кісткової тканини.

- Покращує шкіру
Шкірні проблеми є однією з основних проблем занепокоєння для більшості людей. Правильне надходження поживних речовин в організм має важливе значення для здорової і сяючої шкіри. Якість шкіри багато в чому залежить від генетичних чинників, способу життя, рівня стресу, а також значною мірою від навколишнього середовища. Маючи арсенал поживних речовин, гречка відіграє важливу роль у здоров'ї шкіри. Завдяки великій кількості рутину, що міститься в ній, вона є корисною для захисту шкіри від впливу сонячних променів. Отож, її можна розглядати як природний лосьйон для засмаги, що забезпечує захист від шкідливих променів сонця.

- Запобігає старінню
Потужні антиоксиданти і флавоноїди, які присутні в гречці запобігають передчасному старінню шкіри. Магній, що міститься в гречаній крупі має розслабляючий ефект на кровоносні судини, тим самим покращуючи кровообіг. Це призводить до того, що шкіра світиться і має молодий вигляд.

- Сприяє росту і зміцненню волосся
Здорове волосся додає привабливості і часто є джерелом захоплення. Так само як і для шкіри, волоссю важливе правильне постачання необхідними поживними речовинами. Гречка містить такі речовини. Вона багата вітамінами А, В і цинком, які є необхідними для зміцнення волосяних фолікулів. Гречка є відмінним джерелом вітаміну В6, який є життєво важливим для нормального росту і здоров'я волосся.

Приготування гречки

Як і всі зернові, гречку слід ретельно промити під проточною водою перед приготуванням, а сміття, що трапляється в ній, необхідно вилучити. Пропорції приготування 1:2 (стакан гречки на два стакани води або бульйону). Після того як закипить, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть на повільному вогні протягом приблизно 30 хвилин.

Або, просто залийте 1 склянку гречки 2-ма склянками окропу і настоюйте в закритій посудині.

Зберігання гречки
Помістіть гречку в герметичний контейнер і зберігайте в сухому прохолодному місці. Гречане борошно повинне завжди зберігатися в холодильнику. Правильно збережена гречана крупа може бути придатною до споживання протягом року, в той час як гречане борошно буде зберігати свіжість лише протягом декількох місяців.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш