rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Користь насіння соняшника та соняшникової олії

Соняшник має багато корисних речовин, які забезпечують здоровий спосіб життя. Існує два способи отримати поживні речовини вживаючи соняшник, перший - через його насіння, другий - соняшникову олію.

Насіння покращує травлення, роботу мозку і функціонування серцево-судинної системи. Воно багате на магній, калій, селен, цинк та залізо. З іншого боку, соняшникова олія запобігає захворюванням серця та є чудовим зволожувачем шкіри. Насіння соняшника має високий вміст масла і є одним з основних джерел для отримання поліненасиченої олії. Крім того, воно має м'який горіховий смак і ніжну текстуру.

Користь соняшникового насіння для здоров'я

Насіння соняшника має дуже низький вміст холестерину і натрію, тим самим захищає серце. Це насіння - є хорошим джерелом вітаміну В6, тіаміну, магнію, міді, фосфору, марганцю і селену, а також багате вітаміном Е. Для того, щоб поповнити щоденний раціон вітамінами та мінералами рекомендують вживати соняшникове насіння.

Запобігає пошкодженню клітин
Насіння соняшника багате вітаміном Е, який є життєво важливим компонентом Вашого щоденного раціону харчування. Це насіння є хорошим антиоксидантом, що зупиняє поширення вільних радикалів в організмі людини. Вільні радикали можуть призвести до різних клітинних пошкоджень і захворювань. Оскільки соняшникове насіння багате вітаміном Е, воно сприяє належному функціонуванню системи кровообігу. Цей вітамін також допомагає крові легко згортатись. Наприклад,у випадках, коли Ви отримали зовнішні поранення, тим самим допомагаючи прискорити процес загоєння. Насіння соняшника також допомагає знизити ризик серцевих захворювань та діабету. Селен, що присутній в насінні відновлює пошкоджені клітини та усуває поширення ракових клітин.

Покращує травлення
Насіння соняшника має велику кількість корисних харчових волокон. Якщо Вашому організму недостатньо клітковини, у Вас можуть бути такі проблеми зі здоров'ям як запор, геморой, рак товстої кишки та багато інших. Серйозні проблеми з травленням можуть збільшити токсичність в кишечнику. Рекомендована кількість клітковини яку слід вживати регулярно становить 30 гр в день для дорослої людини. Проте, дослідження показали, що більшість людей не в змозі вживати навіть 15 гр на день. Отож, включивши соняшникове насіння у свою дієту, Ви зможете легко отримати великий запас клітковини і зменшити ризик появи проблем пов'язаних із травленням.

Додає енергії
Насіння соняшника рекомендують вживати спортсменам, оскільки воно додає велику кількість білків та вуглеводів. Воно також допомагає печінці викидати глікоген (полісахарид, який є основною формою зберігання глюкози в клітинах) у кров, забезпечуючи тим самим додаткову енергію.

Зміцнює кістки та м'язи
Залізо, що міститься в насінні соняшника розподіляє і постачає кисень до м'язів, а цинк зміцнює імунну систему і допомагає уникнути кашлю та простуди. Магній також необхідний для міцних кісток та енергії, так як він підтримує їх фізичну структуру і міцність. Майже 2/3 магнію в організмі людини зберігається в кістках, а решта знаходиться на поверхні кісток і використовується організмом в залежності від його потреб. Високий вміст магнію в насінні соняшника знижує кров'яний тиск, таким чином зменшуючи можливість виникнення інфаркту або інсульту.

Покращує здоров'я мозку
Дослідження показали, що насіння соняшника справді має заспокійливий ефект на мозок і навіть може допомогти підняти настрій. Така його властивість пов'язана з високим вмістом триптофану, що міститься в насінні. Коли Ви вживаєте продукти, які містять триптофан, це ефективно сприяє виробленню мозком серотоніну, що значно знижує напругу, тим самим створюючи відчуття розслабленості. Крім того, вміст холіну в цих насіннях відіграє життєво важливу роль в покращенні пам'яті та зорових функцій.  

Насіння соняшника містить велику кількість бетаїну, який ефективно захищає від серцево-судинних захворювань. А вміст аргініну сприяє здоров'ю серця. Лігнани (група фенольних з'єднань рослинного походження) підтримують рівень холестерину в крові на відповідному рівні, запобігаючи серцевим нападам та розвитку атеросклерозу.

Корисний під час вагітності
Насіння соняшника містить велику кількість фолієвої кислоти, яка є однією із видів вітаміну В. Фолієва кислота дуже корисна для вагітності, оскільки вона допомагає у виробництві нових клітин в організмі, тим самим сприяючи реплікації ДНК та РНК, які є дуже важливими для росту і розвитку плоду. Вона в поєднанні з вітаміном В12 допомагає сформувати гемоглобін в еритроцитах. Маючи достатню кількість фолієвої кислоти в організмі, можна зменшити шанси виникнення серцевих захворювань у плоду.

Користь соняшникової олії для здоров'я  

Соняшникову олію отримують з насіння соняшника. Вона є найбільш поширеною в приготуванні, зокрема смаженні іжі. Проте, її також використовують у косметичних цілях, як бальзам для губ та крем для шкіри у якості заспокійливого засобу. Вживати соняшникову олію - це хороший спосіб зберегти своє серце здоровим та отримати користь від іжі, навіть від смаженої.

Користь для здоров'я соняшникової олії майже така сама як і від насіння соняшника. Мононенасичені і поліненасичені жири, що присутні в соняшниковій олії забезпечують енергію, а також знижують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Так само як і насіння, соняшникова олія містить холін та фолієву кислоту, які запобігають хворобам серця. Вважається, що соняшникова олія також відіграє важливу роль у догляді за шкірою. Її використовують для масажу недоношених дітей, які мають малу вагу при народженні або інші ускладнення. Дослідження показали, що вона ефективно знижує ризик розвитку інфекцій шкіри. Так як органи немовлят перебувають на стадії розвитку (у тому числі їх шкіра), соняшникове масло діє як захисний бар'єр.

Соняшникова олія також багата на вітамін Е і є чудовим антиоксидантом, що врівноважує канцерогенні вільні радикали. Вітамін Е також запобігає появі астми, ревматоїдного артриту та раку товстої кишки. Магній запобігає м'язовим судомам, допомагає в розслабленні мозку і може вилікувати безсоння. Соняшникова олія також містить пальмітинову кислоту (використовується у виготовленні антипсихотичних препаратів), стеаринову кислоту, лецитин, каротиноїди та селен. Ця олія також багата білками, залізом, цинком, кальцієм та омега6 жирними кислотами.

Універсальність цієї олії спонукала її використання у багатьох спектрах. Соняшникову олію можна використовувати при дуже високих температурах в приготуванні і вона дозволяє зберігати продукти свіжими та здоровими протягом більш тривалого часу. Насіння соняшника також додає певного аромату Вашим стравам. Ним можна посипати салати, крупи, супи, десерти, або просто вживати як закуску.

Як правильно купити і зберігати насіння соняшника?

Насіння соняшника продають, як правило, в упакованих мішечках або контейнерах. Перед тим, як їх придбати переконайтеся, що вони були в посудині, яка добре закрита, для того, щоб забезпечити максимальну свіжість насіння. Уникайте жовтих насінин, оскільки це є ознакою старості і згірклості. Насіння має велику жирність і може згіркнути, тому його рекомендують зберігати в герметичному контейнері в холодильнику, або морозильній камері. Щодо соняшникової олії, то її зберігання не вимагає спеціальних умов. Її можна тримати при кімнатній температурі. Контейнери для зберігання можуть бути з нержавіючої сталі або пластику.

 

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш