rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Персики, користь для здоров'я, вміст вітамінів та мінералів в персиках

Люди вирощують персики протягом століть. Вони вперше культивувалися в Китаї, де їх вважають символом безсмертя та дружби, а зараз вони популярні у всьому світі. Персики ростуть на листяних деревах, які досягають приблизно 1 м у висоту і широко вирощуються в Сполучених Штатах, Європі та Китаї.

Персики належать до сімейства розоцвітих, так само як і вишні, абрикоси, сливи та нектаринки.

Є декілька сортів персиків, що відрізняються кольором, розміром і характеристиками росту, що залежать від регіонів їх походження.

М'якоть персиків може варіюватися в кольорі від білого до жовтого або оранжевого в залежності від сорту.

Загалом, персикові дерева дають плоди з травня по вересень.

Персики містять багато вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших поживних речовин. Вони вважаються афродизіаком і є надзвичайно корисними для здоров'я, тому їх рекомендують включити у свій раціон.

Основні переваги для здоров'я

- Персики корисні для зору
Багато людей страждають проблемами погіршення зору через дефіцит бета-каротину. Персики містять велику кількість бета-каротину, який покращує зір збільшуючи циркуляцію крові в усі частини тіла.

- Підтримують шкіру здоровою
Однією з основних переваг персиків є їхня користь для догляду за шкірою. Вони є відмінним джерелом вітамінів А і С, що містяться в цьому фрукті. Вітаміни А та С використовують у косметиці, оскільки вони допомагають у регенерації тканин шкіри. Завдяки цим вітамінам, персики є природнім зволожувачем у догляді за шкірою. У боротьбі зі зморшками та темними кругами під очима, нанесіть персики кільцями на потрібну ділянку шкіри обличчя. На додачу, вони допомагають зменшити випадіння волосся та мають позитивний вплив на шкіру голови.

- Чудові очисники токсинів
Щодня з їжею наш організм поглинає токсини, які є дуже шкідливими для нирок. Персики містять велику кількість клітковини та калію, що зменшують ризик утворення виразки шлунку та різних ниркових захворювань. Окрім цього, вони мають сечогінну дію і таким чином очищують нирки та сечовий міхур. Тому, дієтологи особливо рекомендують вживати персики людям, які страждають від подагри та ревматизму. В Китаї персиковий чай люди вживають в якості ниркового очисника.

- Містять антиоксиданти та клітковину
Дослідження показали, що персики - це хороше джерело антиоксидантів та клітковини. Хлорогенова кислота (антиоксидант) при потраплянні в організм діє як протизапальний засіб, а клітковина, що міститься в персиках сприяє травленню та запобігає розладу шлунку і закрепам. Також вживання персиків сприяє виведенню паразитів (кишкових черв'яків) з кишечника.

- Допомагають контролювати вагу
Персики - це ідеальна їжа для бажаючих схуднути. Регулярне їх вживання (1 персик вдень) допоможе втратити вагу. Персики є ситними і водночас низькокалорійними. Один персик містить лише 50 калорій і ніяких жирів. Вони блокують відчуття голоду та утримують Вас від переїдання.  

- Запобігають виникненню раку та серцево-судинних захворювань
Персики корисні у боротьбі з діабетом викликаним внаслідок ожиріння та серцево-судинними захворюваннями. Вони багаті на фітохімічні речовини, так звані феноли, які діють як антиоксиданти. Персики також допомагають попередити виникнення ракових утворень та зупиняють ріст пухлин. Вони містять селен - мінерал з антиоксидантними властивостями, який захищає клітини від пошкоджень. Дослідження показали, що такі речовини як лікопін та лютеїн, які містяться в персиках знижують ризик серцево-судинних захворювань.

- Чудове джерело полівітамінів та мінералів
Персики багаті корисними вітамінами та мінералами. Вони містять вітаміни А, С, Е, К та 7 мінералів таких як кальцій, мідь, залізо, магній, цинк, марганець і фосфор. Залізо необхідне для формування червоних кров'яних клітин. Фосфор є складовою частиною кісток та зубів і необхідний для профілактики карієсу зубів. Калій - є важливою складовою рідин, що містяться в організмі, і допомагають регулювати частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск.

- Персики мають седативні властивості
Допомагають полегшити стрес і зменшують занепокоєння. В Угорщині персики вважають "фруктом спокою". Квітки з персиків знімають стрес, тому їх рекомендують як седативний засіб. Заваріть квітки, кинувши їх у киплячу воду, не забудьте додати трохи меду.

Як вибрати і зберігати персики?

Персики моужть бути доступні протягом року. Однак, сезон для свіжих фруктів триває з травня по жовтень. Обираючи персики в магазині зверніть увагу на їх колір. Насичений колір і дещо білуватий наліт поверх є ознакою свіжості і свідченням того, що вони не піддавались обробці. Уникайте плодів надмірної м'якості і синюватого кольору. Стиглі плоди злегка м'які на дотик і мають солодкий аромат.

Злегка тверді, але зрілі плоди можна зберігати при кімнатній температурі, поки вони не дозріють. Процес дозрівання може бути прискорений шляхом застосування етилену (у той самий спосіб, що і при дозріванні бананів).
Також, щоб прискорити процес дозрівання, персики можна покласти всередину паперового мішечка, і внаслідок скупчення газів вони набудуть потрібної стиглості в коротший термін.

Стиглі фрукти можна зберігати в холодильнику, але безпосередньо перед вживанням рекомендують потримати персики деякий час при кімнатній температурі, щоб сповна насолодитись їх багатим ароматом.

Персики також можна засушувати або консервувати.

Як правильно подати персики?

Перед вживанням промийте персики у холодній проточній воді. Свіжі стиглі персики споживають разом зі шкіркою, проте їх можна очищувати від шкірки і кісточки. Для видалення кістки, розріжте плід поздовжньо і видаліть її руками. Щоб позбутися шкірки, надріжте її зверху і опустіть персик в киплячу воду на 30 секунд, а потім відразу занурте в холодну, щоб швидко охолодити. Це значно полегшить процес видалення шкірки.

Так само як і яблука, персики внаслідок контакту з повітрям набувають темного кольору (ферментативний коричневий колір з'являється внаслідок конвертації оксиду заліза), тому якщо Ви хочете подати їх нарізаними шматочками, перед подачею промийте ці шматки водою додавши декілька крапель лимону.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш