rss RSS

Головна   next   Статті   next   Продукти харчування

Смородина, вирощування, користь від вживання смородини та протипоказання

Чорна смородина - одна з найбільш популярних у літній сезон ягід. В порівнянні з іншими ягодами вона містить найбільшу кількість поживних речовин та антиоксидантів, які є життєво важливі для нашого здоров'я.

Смородина найкраще вирощується у центральній та північній Європі, а також в Сибірі. Кущі смородини швидко ростуть, невеликий чагарник досягає близько 150-180 см у висоту. Ягоди смородини невеликі за розміром, приблизно 1 см в діаметрі, темно-фіолетового майже чорного кольору і містять від 3 до 10 їстівних насінин багатих вітамінами та мінералами. Загалом, найкраще смородина росте в регіонах, де літо вологе, а зима не дуже сувора.

Різновидами ягід смородини є білі та червоні сорти (порічки), які є солодшими, однак містять менше вітамінів та поступаються своєю антиоксидантною активністю.

Китайська та європейська народні медицини стверджують, що смородина допомагає у лікувальних цілях. Люди використовують олію з насінин, листя, плоди та квіти з метою приготування ліків.

Вирощування кущів смородини

Для вирощування кущів смородини необхідні певні умови. Перш за все, наявність сприятливих кліматичних умов. Вони вимагають низьких температур взимку (0°С), а також хороших добрив. Тому, перед посадкою додайте компост та перегній вибравши найбільш сонячну місцевість. Кущ смородини необхідно також обкласти соломою, для того, щоб він розквітав у прохолодному вологому грунті. Збирати врожай рекомендують у період, коли смородина повністю дозріла, вона має бути суха та тверда на дотик. У свіжому вигляді смородину можна зберігати в холодильнику протягом декількох тижнів.

Користь смородини для здоров'я людини

Джерело корисних вітамінів та мінералів
Вітаміни, що містяться в смородині, такі як пантотенова кислота (вітамін В5), піридоксин (В6), тіамін (вітамін В1) є надзвичайно важливими для обміну речовин в організмі. Залізо - важливий мінерал, який сприяє зміцненню імунітету, а також захищає організм від втоми транспортуючи кисень до клітин. Залізо є необхідним мінералом для клітинного метаболізму та виробництва червоних кров'яних клітин (еритроцитів) в кістковому мозку. Тому, з метою профілактики смородину рекомендують вживати щоденно (100 г).

Крім того, ягоди містять такі важливі для метаболізму мінерали як мідь, кальцій, фосфор, марганець, магній і калій. Вони покращують ріст клітин, тканин та органів вцілому.

Допомагає попередити ракові утворення
Чорна смородина містить велику кількість вітаміну А та фенольних флавоноїдних хімічних речовин, так званих антоціанів. Завдяки антоціанам смородина є потужним антиоксидантом. Флавоноїди такі як бета-каротин, зеаксантин та криптоксантин допомагають знизити ризик виникнення раку легенів та порожнини рота, захищають від неврологічних захворювань, уповільнюють процес старіння та допомагають у боротьбі із запаленням. Вітамін А також необхідний для підтримки цілісності шкіри і має важливе значення для зору.

Сприяє у боротьбі з інфекціями
В цих маленьких ягодах міститься велика кількість вітаміну С, який має антиоксидантні властивості, що перешкоджають вільним радикалам пошкоджувати клітини. 100 г свіжої смородини дає більш ніж 300% щоденно рекомендованого вітаміну С. Дослідження показали, що споживання фруктів та ягід, багатих вітаміном С допомагає організму виробляти імунітет проти інфекційних агентів, а також вивільняє шкідливі радикали з організму.

Ефективна у період менопаузи
Жінки використовують масло з насінин смородини для лікування симптомів менопаузи, передменструального синдрому, болісних менструаціях та чутливості молочних залоз. Також, смородина корисна для підвищення імунітету.

Знижує рівень холестерину
Дослідження довели, що вживання ягід смородини та масла з насінин сприяє зниженню загального рівня холестерину і жирів у крові, так званих тригліцеридів. І навпаки збільшує кількість хороших жирів - ліпопротеїнів високої щільності.

Врегульовує проблеми з кровообігом
Дослідження показали, що вживання смородини зменшує біль і набряк у жінок з проблемами кровообігу (венозна недостатність). Вживання смородини зменшує м'язову втому після фізичних вправ. А суміш смородинового та апельсинового соків знімає набряки у людей із захворюванням периферичних артерій.

Зменшує біль при різноманітних захворюваннях
Листя сушеної смородини використовують для лікування артриту, подагри, болю в суглобах (ревматизм), шлункових розладах, при коліках, гепатиті, судомах та інших порушеннях, які викликають набряк (запалення) в порожнині рота та горла. Сушені листя смородини також дуже ефективні для лікування застуди, кашлю та коклюша. Чай з гілочок смородини покращує роботу сечового міхура, дезинфікує сечу та є чудовою профілактикою утворення каменів в нирках. Окрім того, люди прикладають листя чорної смородини безпосередньо на шкіру для лікування ран та укусів комах. Воно також допомагає зменшити набряк.

Ягоди смородини рекомендують вживати при хворобі Альцгеймера.

Протипоказання

Вагітність та годування груддю
Смородина є досить безпечною для дітей, вагітних та жінок, які годують груддю. Проте, у людей з підвищеною чутливістю, вона може викликати алергічні реакції на ягоди, та продукти харчування, що їх містять. В такому разі, її вживання не рекомендують.

Виникнення кровотечі
Чорна смородина може уповільнювати згортання крові. Тому, її вживання може збільшити ризик виникнення кровотечі та появи синців у людей з порушенням згортання крові. Якщо, у Вас заплановане хірургічне втручання, припиніть вживати смородину принаймі за 2 тижні до запланованої операції.

Низький кров'яний тиск
Смородина може значно знизити кров'яний тиск, тому людям з низьким артеріальним тиском її вживання не рекомендують.

Збір і зберігання смородини

Сезон чорної смородини триває з липня по жовтень. Для того, щоб її зберігати протягом тривалого періоду, необхідно правильно зібрати ягоди. Тому, зривати треба весь рядок вздовж стебла намагаючись не пошкодити гілки. Свіжа смородина має фіолетово-чорний колір, глянсову шкірку та стійку чашечку на верхівці. Вибираючи смородину, уникайте м'яких ягід з яких витікає сік, з порізами та синюшністю, оскільки вони можуть виявитись зів'ялими всередині.

Купуйте ягоди смородини, які мають яскравий колір, здорові на вигляд та приблизно однакові за розміром. Для того, щоб ягоди були свіжими деякий час, їх рекомендують зберігати в холодильнику.

Приготування та подача

Ягоди слід вимити у холодній воді безпосередньо перед вживанням, щоб вони зберегли свою текстуру. Смородину вживають як у свіжому так і засушеному вигляді. Проте, найбільш поширений спосіб її приготування та зберігання - варені та протерті ягоди з цукром. У такому вигляді вона може зберігатись протягом декількох років.

Смородину часто додають у десерти, такі як начиння для пирогів, морозиво, а також ягодами прикрашають випічки. Ягоди смородини додають освіжаючий смак та аромат при додаванні їх у фруктові коктейлі. З них легко готувати різноманітні соуси, варення та желе.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш