rss RSS

Головна   next   Статті   next   Рибництво

Розведення риби

Поряд з іншими видами сільськогосподарської діяльності розведення риби грає важливу роль в постачанні населення планети продовольством, а також цінною сировиною для фармацевтичної, косметичної та інших галузей. Крім того, це заняття має і прикладне значення, вирішуючи естетичні завдання при оформленні ландшафтів. Для вирощування використовуються різноманітні види риб. Кожен характеризується своїми біологічними особливостями, продуктивністю і застосовуваними технологіями.

Основні види
Цей список досить широкий. У нього входять представники сімейства коропових (короп, сазан, плотва, лин, язь, лящ та інші), лососевих (форель струмкова та озерна), сомових (сом звичайний), а також види сімейств щукових, окуневих, осетрових, кефалевих та інших.

Всі існуючі в штучних водоймах види риб ділять на три умовні групи:
- Високопродуктивні;
- Малопродуктивні;
- Сміттєві.

До першої групи входять форель, короп (лускатий, дзеркальний, голий), сазан, гібриди сазана і коропа і багато інших. У другу - лин (золотий, срібний), плотва та інші. До засмічених видів відносяться уклейка, піскар, верховодка, бірючок, амурський чебачок, в'юн, щиповка, ротан і інші. Остання група складає конкуренцію продуктивним видам, займаючи їх екологічну нішу.

Кожен вид риби вимагає дотримання певної технології і умов вирощування. Не менш важливим фактором є і правильна будова водойми.

Рибогосподарські водойми
Для вирощування риби підходять як природні (водосховища, озера), так і штучно створені (басейни, кар'єри, ставки, охолоджувачі ГРЕС) водойми.

Залежно від характеру облаштування і місця розташування водойми класифікуються на три типи:
- Руслові;
- Балкові;
- Заплавні.

Для перших двох типів характерна наявність русла, значна глибина і хороша проточність. Але на відміну від заплавних вони дають менше рибної продукції.

Існує також ще одна класифікація. В її основу покладена мета господарської діяльності. За цією ознакою водойми ділять на чотири види:
- Нагульні;
- Нерестові;
- Вирощувальні;
- Зимувальні.

Всі процеси, що відбуваються в використовуваних для штучного розведення водоймах, перебувають під контролем фахівців. Завдяки цьому в ставках підтримуються найбільш оптимальні умови для вирощування цінних видів.

Умови розведення риби
Щоб вирощування риби приносило відчутний дохід, необхідно дотримуватися ряду умов. Найбільш важливими з них є правильний вибір ділянки під водойму, кормова база, глибина водойми, температура води, ступінь кислотності, вміст кисню (аерація), спільне існування різних видів, щільність заселення та інші.

Глибина водойми
При достатній глибині створюються сприятливі умови для зимівлі тварин. Крім того значна товща води дозволяє підтримувати відносно стабільну температуру протягом літнього періоду.

Температура води
Підтримка стабільного температурного режиму особливо важливо для видів із вузькою екологічною валентністю відповідного фактора. Крім того, створення оптимальних умов важливо в момент зариблення. Різкі температурні перепади значно знижують адаптацію риби до нових умов.

Рівень кислотності
Даний показник відіграє життєво важливу роль для риб, так як при надмірному залуженні або закисленні може статися масова загибель риби. Для корекції цього параметра використовуються вапняні фільтри або додається вапно. Заміри рН води проводять цілий рік, включаючи зимові місяці.

Спільне існування різних видів риб
Даний фактор відіграє не останню роль у водному співтоваристві і впливає на ефективність виробництва. Так, наприклад, щоб підвищити продуктивність і максимально використовувати кормові ресурси ставка можливо спільне розведення бентосоядних (сазана, коропа) і рослиноїдних (товстолобика, амура) риб. У таке співтовариство допускається випускати і хижаків - щуку, судака.

Боротьба з сміттєвими видами риб
Господарська діяльність в штучних водоймах включає в себе не тільки роботи по підтриманню високого поголів'я продуктивних видів і санітарного стану самих водойм, а й боротьбу з сміттєвими рибами. Для цього мокрі ділянки після спуску води в ставках дезінфікують спеціальними розчинами (аміачною водою, хлорним вапном), а потім зарибнюють водойми високопродуктивними видами.

Методи вирощування
Виділяють два способи розведення: екстенсивний та інтенсивний.

- Екстенсивний спосіб
Він передбачає використання виключно природної кормової бази, наявної в водоймі. Екстенсивне розведення має сенс тільки у великих ставках і озерах, розташованих в регіонах з теплим кліматом. Трудові та фінансові витрати при цьому мінімальні.
- Інтенсивний спосіб
Він полягає в додатковому застосуванні прикорму для риби, добрив, а також в проведенні меліоративних робіт. Це більш трудомісткий спосіб, при якому використовуються технології дво- і трирічного вирощування риби в одному або різних по категорії ставках.

Можливості ведення бізнесу
Розведення риби є досить вигідною у фінансовому плані діяльністю. Рентабельність рибницьких ферм і виробництв може становити до 70%. В даний час бізнес в цій галузі розвивається в двох напрямках. Один займається вирощуванням найбільш цінних видів риби на м'ясо, другий - змістом маточного стада для поставки господарствам мальків з метою подальшого вирощування.

Більшість штучно вирощуваних видів риби невибагливі до умов утримання, швидко нарощують товарну масу і користуються високим попитом на продовольчому ринку. Все це зумовлює гарні перспективи для розвитку даного тваринницького напряму. Фінансові, матеріальні та трудові вкладення в розведення риби окупаються вже в перші роки після початку діяльності. Адже продаж риби є дуже затребуваним видом підприємницької діяльності в Україні.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш