rss RSS

Головна   next   Статті   next   Рослинництво

Вирощування помідорів з насіння, в теплиці, догляд за помідорами

Помідори легко вирощувати і вони дають хороший урожай при належному догляді. Їм необхідна тепла місцина, де вони  отримуватимуть приблизно 8 годин сонячного світла в день, інакше вони не дадуть зрілих плодів.

Грунт повинен мати рівень рН 5,5 - 6,8, бути родючим, добре дренованим і багатим на органічні речовини.

Проте, помідори, як і будь які інші рослини, схильні до різних хвороб і шкідників.
Нерівномірне поглинання води може викликати різноманітні проблеми такі як опадання листя, розщеплення плоду і його гниття.

Волога погода створює ідеальні умови для грибкових захворювань, внаслідок чого з'являються темні плями знизу листків, що в результаті призводить до повної руйнації рослини. Єдиний спосіб у боротьбі з нею є оприскування листків розчином хлорталонілу або міді, а також підтримування місцевості у чистоті.

З усіх рослин, помідори є найбільш проблемними, тому багато гібридів було розроблено, для того, щоб протистояти поширеним захворюванням.

Умови вирощування помідорів залежать від їх видів та сортів. Помідори ростуть у всіх розмірах від маленьких "чері" і до великих. Їх існує сотні видів для вирощування у різних кліматичних умовах та для задоволення різних смаків.

ВИРОЩУВАННЯ ПОМІДОРІВ З НАСІННЯ

Вирощувати помідори з насінин - хороший спосіб відкрити для себе нові сорти. У теплих областях помідори можна сіяти відразу в саду, але більшість людей починають садити їх в приміщенні за 5 - 6 тижнів до останнього весняного морозу, (хоча вони можуть бути посіяні раніше для теплиць), а потім висаджують саджанці у грунт. Головна перевага садіння помідорів з насінин полягає в різноманітності різних сортів помідорів, які можна вирощувати. Посійте насіння томатів тонким шаром на поверхні хорошої якості компосту і полийте водою. Насіння проростає як правило, приблизно від 7 до 14 днів при температурі близько 21°С. Підтримуйте компост вологим, але пам'ятайте, що надмірна кількість вологи призводить до різних хвороб та захворювань. Будьте обережні, не піддавайте рослин морозу, холодним вітрам і протягам, оскільки це може вбити їх.  

ВИРОЩУВАННЯ ПОМІДОРІВ У ТЕПЛИЦІ

Вирощування томатів у закритому приміщенні дає ранній урожай. Садити молоді кущики рекомендують висотою приблизно 15-20 см і коли квітки починають тільки відкриватись. Якщо Ви садите у теплиці, переконайтеся що є достатня кількість добрив у грунті. Не рекомендується садити помідори двічі на одному і тому ж грунті. Поміняйте його перед вирощуванням, оскільки це допоможе уникнути захворювань коренів рослини і сприятиме у боротьбі із грунтовими шкідниками. Також не забувайте використовувати добрива перед посадкою. Ящо Ви вирощуєте помідори в горщиках, пам'ятайте вони потребують особливого догляду. Дотримуйтесь відстані між рослинами, приблизно 45 см одна від одної і 75 см між рядами. Провітрюйте теплицю регулярно, щоб зменшити ризик захворювань і шкідників. Оптимальна температура для успішного проростання помідорів 21° - 24°С, але вони можуть погано рости, якщо температура буде вище 27°С або нижче 16°С.

ДОГЛЯД

Інтенсивно поливайте саджанці протягом перших кількох днів, а також впродовж вегетаційного періоду (глибиною в 5 см кожного тижня протягом літа). Покрийте грунт перегноєм на протязі 5 тижнів після висадки розсади, для того, щоб зберегти вологу. Щоб допомогти помідорам перенести період посухи, візьміть плоскі камені і помістіть їх поруч біля кожної рослини. Камені тягнуть воду з-під землі і запобігають її випаровуванню в атмосферу. Запліднюйте рослини за 2 тижні до першого збору і знову через два тижні після першого збору.


НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ ПРОБЛЕМИ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ПОМІДОРІВ

Гниття
Одна із найпоширеніших проблем при вирощуванні томатів - гниль, яка поширюється по всій рослині в сиру погоду, в результаті чого рослина відмирає і плід починає розкладатися. Симптоми стають помітними відразу із появою коричневих плям по всьому плоду. Це стається частіше при вирощуванні помідорів на вулиці, ніж у теплиці. Для того, щоб запобігти гниттю слід скроплювати помідори спеціальним розчином на початку літа. Це також допоможе їм бути більш стійкими перед грибковими захворюваннями.

Проблема плоду
Більшість проблем вирощування помідорів викликані неправильним поливом. Темні плями біля основи плоду є свідченням того, що рослина вирощується в закритому приміщенні із недостатньою кількістю води. Рішенням цієї проблеми є регулярне і рівномірне поливання коренів рослини. Проте, слід пам'ятати, що надмірна кількість води також може мати негативний ефект.

Інші проблеми, як правило, викликані великою кількістю прямого сонячного світла. Помідорам необхідна велика інтенсивність світла, для того, щоб добре рости. Проте, надмірна його кількість може викликати опіки або плями, на плодах, що розвиваються.

Комахи-шкідники
Комахи завдають шкоди помідорам так само, як і більшості рослинам. Різні мухи поширюють віруси, що можуть передаватися по всьому плоду. Тому, у боротьбі з ними застосовують спреї з рекомендованими інсектицидами, коли з'являються ознаки шкідників або у якості профілактики з метою попередити їх. Поширеними шкідниками є гусениці, білокрилки та попелиці. Для того, щоб позбутися попелиць спробуйте скропити листя холодною водою (іноді цього буває достатньо) або протріть кожен листок засобом для миття посуду. Також можна зробити суміш із миючого засобу і каєнського перцю. Це є досить ефективним засобом для знищення цих комах.

Щодо гусениць, то їх найкраще збирати вручну. Вони досить безпечні і не можуть вжалити. Тримайте ос поблизу, оскільки вони харчуються гусеницями і виступають в якості біологічного контролю. Для того, щоб вберегти помідори від гусениць в наступному році, спробуйте посадити кріп поблизу. Чорнобривці також допомагають утримати багато шкідників на безпечній відстані. У боротьбі із білокрилками застосовуйте спрей із інсектицидним милом. Крім того, сонечка та павуки можуть допомогти контролювати наявність цих комах. Деякі садові і господарські магазини пропонують спеціальні пастки для білокрилок, які можуть бути корисними, проте не настільки успішними як інсектицидне мило.

Проблеми з листям
Якщо пожовтіння листка починається на старих листках і поширюється далі, це може бути не вірус, а нестача магнію. Це не є серйозна проблема, якщо рослина життєздатна і стійка. Для того, щоб її усунути використовуйте спеціальне добриво із вмістом магнію.

Також Ви можете помітити скручування листя. Це може бути викликано попелицями, які висмоктують сік із листя. Якщо немає явних ознак комах, тоді це викликано низькою температурою в нічний час (більш помітно на початку літа). У випадку, якщо Ви помітили мозаїчні візерунки, смуги або спотворені поверхні як старих так і молодих листків, Ваші помідори можуть мати вірус. У такому разі, пошкоджене листя слід негайно видалити, так як відновити його вже неможливо. При цьому намагайтеся не доторкатись до незаражених помідорів, не використовуйте одні і ті ж інструменти, поки вони не будуть ретельно стерилізовані, а Ваші руки вимиті в гарячій мильній воді.

УРОЖАЙ ПОМІДОРІВ

Коли помідори починають дозрівати їх колір змінюється від зеленуватого до світло рожевого або жовтого. Точні ознаки стиглості змінються в залежності від сорту, але в більшості випадків помідор повинен бути яскравого кольору та твердим на дотик.

Зберігайте зібрані помідори при кімнатній температурі в приміщенні, оскільки низькі температури спричинюють їхнє псування. Коли мороз загрожує в кінці сезону, перемістіть їх під накриття. Помідори можуть бути успішно заморожені, якщо  у Вас є надлишок. Їх також можна консервувати або висушувати для використання в майбутньому.

Рубрики статей
ПОПУЛЯРНІ СТАТТІ
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я
Гарбуз, вміст вітамінів та мінералів, користь гарбуза для здоров'я

Гарбуз - один із широко вирощуваних овочів, що нал

Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах
Вирощування цитрусових дерев в домашніх умовах

Незважаючи на те, що цитрусові - це субтропічний р

З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування
З чого почати займатися бджільництвом, або перша спроба пасічникування

Ви вагаєтесь і міркуєте - бути чи не бути Вам пасі

Часник, користь та властивості часнику, лікування часником
Часник, користь та властивості часнику, лікування часником

Впродовж років люди вживають часник як ліки, що до

Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях
Морква, користь, використання моркви у лікувальних цілях

Морква - це не лише смачний овоч, який ми регулярн

Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив
Сливи, харчова цінність, користь для здоров'я та побічні ефекти від вживання слив

Сливи - це чудовий солодкий соковитий фрукт, який

Як вибрати місце для пасіки?
Як вибрати місце для пасіки?

Перш за все необхідно ретельно вивчити місцевість

Капуста, користь, види капусти
Капуста, користь, види капусти

Капуста - є одним із найстаріших овочів відомих лю

Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи
Кукурудза, вирощування, сорти, посів кукурудзи

Кукурудза належить до злакових культур, що вирощую

Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна
Кавун, користь кавуна, лікування насінням кавуна

Кавун - надзвичайно популярний фрукт, що належить

Айва - вирощування, збирання, зберігання айви
Айва - вирощування, збирання, зберігання айви

Айва - це плодове дерево, яке дає ароматні і краси

Як правильно вирощувати малину
Як правильно вирощувати малину

Від такої рослини як малина не відмовиться жоден с

Яблуко, користь та застереження від вживання яблук
Яблуко, користь та застереження від вживання яблук

Яблука є одними з найбільш популярних і улюблених

Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю
Цибуля, користь, види, застереження. Як вибрати і зберігати цибулю

Цибулю можна знайти в кожній кухні. Це рослина, як

Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників
Зелене добриво - справжня знахідка для садівників і городників

Зеленим добривом прийнято називати органічну суміш